Σ. Φάμελλος: Το 51% του ΑΔΜΗΕ θα είναι στον έλεγχο του κράτους

Σ. Φάμελλος: Το 51% του ΑΔΜΗΕ θα είναι στον έλεγχο του κράτους

Το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα είναι στην ιδιοκτησία του κράτους "σε πλήρη αντίθεση και με αυτά που ήθελαν οι δανειστές και με αυτά που τους χάριζε η ΝΔ", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα στο νερό και την ενέργεια και τόνισε: "Από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ξεκάθαρο ότι σκοπεύουμε και στο Σύνταγμα να περιλάβουμε προτάσεις που θα υπερασπίζονται και θα διασφαλίζουν τον δημόσιο έλεγχο και τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό και στην ενέργεια. Εκτός όμως από αυτό, με τη διαπραγμάτευση αλλά και τη νομοθέτηση θωρακίζουμε αυτή την πρόταση. Γι'' αυτό και χθες στο νόμο για τη δασική πολιτική περιλάβαμε και το άρθρο για τη μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ δηλαδή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, άρα του βασικού ιστού με τον οποίο και διανέμεται αλλά και ελέγχεται η ενέργεια στο δημόσιο, κάτι που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση διαχωρίζοντας τη ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ και περνώντας πλέον στο Δημόσιο το 51% του ΑΔΜΗΕ".

Όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, "σε πλήρη αντίθεση και με αυτά που θέλανε οι δανειστές και με αυτά που τους χάριζε η ΝΔ τη δύσκολη ώρα της διαπραγμάτευσης, εμείς χθες νομοθετήσαμε και λύσαμε και έγινε και αποδεκτό στη διαπραγμάτευση ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι στην ιδιοκτησία του κράτους".

Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, κάτι που –όπως είπε- αφορά ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη επειδή είναι γνωστή η προσπάθεια που είχε γίνει για την πώληση του 74% της ΕΥΑΘ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι "εμείς δηλώνουμε ότι η πλειοψηφία των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης θα παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο στον κοινωνικό έλεγχο και στη δημόσια ιδιοκτησία".

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι "αυτό το οποίο ανέδειξαν οι δασικοί χάρτες ήταν το πως ουσιαστικά διαχειριζόμασταν την ύπαιθρο όλα αυτά τα χρόνια με συνεννοήσεις ''κάτω από το τραπέζι'' σχετικά με καταπατήσεις, εκχερσώσεις, εμπορική αξιοποίηση του δάσους" και πως "το ότι δεν είχε η χώρα μας χάρτες επέτρεπε σε ένα τοπικό πολιτικό σύστημα να κάνει τα ''στραβά μάτια'' [...] Έπρεπε όλα αυτά να τακτοποιηθούν και βέβαια να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία και την παρανομία".

Ερωτηθείς για το αν οι εξεταστικές επιτροπές που συγκροτούνται (π.χ. εξοπλιστικά, υγεία κ.ά) θα φέρουν αποτελέσματα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε αυτό που εισπράττει η κυβέρνηση από την κοινωνία είναι τρία αιτήματα: ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και να υπάρξει δικαιοσύνη ώστε "όποιος έχει κλέψει, έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας και των πολιτών να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη".

"Δεν υπάρχει περιοδεία δεν υπάρχει ημέρα που ερχόμαστε σε επαφή με την κοινωνία, που να μην ζητάνε οι πολίτες να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη διότι ξέρουν ότι έφτασαν μέχρι εδώ με ευθύνες κάποιων, αλλά την πληρώνουν όλοι οι άλλοι, όλη η υπόλοιπη κοινωνία", σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: "η κοινωνία πληροφορείται πλέον αδιαμεσολάβητα για όλα αυτά που γινόντουσαν πίσω από κλειστές πόρτες και συντηρούσαν τις ίδιες πολιτικές οικογένειες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ