Το Ριάντ ανέφερε σήμερα πως ο αμφιλεγόμενος νόμος των ΗΠΑ που επιτρέπει στις οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας, θέτει μια απειλή στις διεθνείς σχέσεις και κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να αναλάβει δράση για να αποτρέψει κάθε επικίνδυνη συνέπεια που θα επέλθει από την νέα νομοθεσία.
Ο Νόμος για τη Δικαιοσύνη Έναντι των Υποστηρικτών της Τρομοκρατίας (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, ή JASTA) εγκρίθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη Τετάρτη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και η Γερουσία ακύρωσαν διαμέσου ψηφοφοριών παράκαμψης της προεδρικής αρνησικυρίας το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενάντια στο νόμο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, κατά την εβδομαδιαία του συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Ριάντ, παράλληλα τόνισε πως ο JASTA παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή που αποτρέπει τις δικαστικές διώξεις ενάντια σε κυβερνήσεις και ρυθμίζει τις διεθνείς σχέσεις για εκατοντάδες χρόνια.
"Η αποδυνάμωση αυτής της κρατικής ετεροδικίας θα επηρεάσει όλες τις χώρες, ανάμεσα τους και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", υπογράμμισε η ανακοίνωση του Σαουδάραβα υπουργού Πληροφοριών Αντέλ αλ Τοραΐφι, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
"Το (υπουργικό συμβούλιο) εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνεση θα επικρατήσει και πως το Αμερικανικό Κογκρέσο θα προβεί στα απαραίτητα βήματα για να αποτρέψει τις κακές και επικίνδυνες συνέπειες που ενδεχομένως να επέλθουν από τον JASTA", πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Οι δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σαουδάραβες υπήκοοι. Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει κατηγορηματικά τις υποψίες ότι οι αεροπειρατές που κατέλαβαν τα τέσσερα αεροσκάφη με στόχο να εξαπολύσουν τις επιθέσεις υποστηρίζονταν από το Ριάντ.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας άσκησε παρασκηνιακά έντονες πιέσεις προκειμένου το νομοσχέδιο να μην περάσει, προειδοποιώντας πως αυτό θα υπονομεύσει την αρχή της ασυλίας ξένων κυβερνήσεων. Αλλά σαουδάραβες αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε απειλές με συγκεκριμένα αντίποινα, αν ο νόμος ψηφιστεί.
Πιέσεις στους αμερικανούς νομοθέτες για να μην περάσει ο νόμος άσκησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και κολοσσοί της αμερικανικής βιομηχανίας, από την General Electric ως τη Dow Chemical.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ