Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο: Θα καταρρίψουμε κάθε πύραυλο που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ στη Συρία

Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο: Θα καταρρίψουμε κάθε πύραυλο που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ στη Συρία

Θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν, προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

«Αν υπάρξει χτύπημα από τους Αμερικανούς, τότε (...) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν, όπως επίσης και οι βάσεις από τις οποίες εκτοξεύτηκαν», δήλωσε ο Ζασίπκιν στην τηλεόραση al-Manar της Χεσμπολάχ, μιλώντας στα αραβικά. Ανέφερε επίσης ότι αποκλείεται οποιαδήποτε σύγκρουση «και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του ο Γιεβγκένι Σερεμπρένικοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μόσχας, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει «αμέσως» σε μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον Ρώσων στρατιωτών στη Συρία.

Σε δηλώσεις τους στο Sputnik, ανέφερε ότι «όπως έχει ήδη επισημάνει το υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο Hmeymim και στο Tartus βρίσκονται υπό ισχυρή προστασία».

«Παράλληλα, σε περίπτωση χτυπήματος από τις ΗΠΑ, αν γίνει κάτι τέτοιο, η ζωή των στρατιωτών μας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο».

«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το καταλαβαίνουν αυτό και δεν θα το επιτρέψουν, διότι διαφορετικά η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση, όπως έχει αναφέρει και ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου».

Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει στις 13 Μαρτίου ότι θα απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, στοχεύοντας κάθε πύραυλο που εκτοξεύεται. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές δράσεις στη Συρία μετά τις υποψίες για επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα, όπου ιατρικές οργανώσεις αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας και πλέον επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την Τρίτη, ελλείψει ικανού αριθμού ψήφων για την έγκρισή του, σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τη Ρωσία και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας στη Ντούμα, στη Συρία, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα το Σάββατο.