Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διοχέτευσε» περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, ώστε να ενισχύσει την επιρροή του και να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να επιτύχει τον σκοπό αυτό. Αίφνης, ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας «σείεται» με τη Νέα Δημοκρατία να εκδίδει άμεσα ανακοίνωση και να αναφέρεται στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, Ρώσο επιχειρηματία που διώκεται από τις αμερικανικές αρχές.
Πρόκειται για τον επιχειρηματία που, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του αμερικανικού κράτους, φέρεται να παρείχε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Ο Μαλοφέγιεφ είχε επίσης ενεργό ρόλο στη δημιουργία του μετώπου των Ρώσων «αυτονομιστών» στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης τους. Συνεπώς, εφόσον οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Μαλοφέγιεφ αποδειχθούν αληθείς, τότε θα μπορεί να ερμηνευθεί άμεσα και η φιλορωσική στάση ορισμένων δημοσιογραφικών κύκλων αναφορικά με τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για τους λίγους που παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, η φερόμενη δράση του Μαλοφέγιεφ και των συνεργατών του ήταν λίγο πολύ γνωστή. Όμως η συγκεκριμένη υπόθεση αρχίζει να απασχολεί περισσότερο τον δημόσιο διάλογο. Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, πλέον προκύπτει άμεσα η ανάγκη να εξεταστεί το εάν και κατά πόσο πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, δρούσαν ως πράκτορες του ξένου παράγοντα στη χώρα μας, με αντάλλαγμα ρωσικό χρήμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να έρθει στο φως και ο τρόπος με τον οποίο «διοχετεύθηκαν» τα συγκεκριμένα χρήματα. Σύμφωνα με την έκθεση των Αμερικανών, η ρωσική πολιτική χρηματοδοτήσεων εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, και υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.
Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μεταξύ των ονομάτων, εκτός του Μαλοφέγιεφ, βρίσκονται ο Yevgeniy Prigozhin και ο Aleksandr Babakov, γνωστοί και οι δύο στη διεθνή κοινότητα, αφού από τη μία ο Prigozhin κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ από την άλλη ο Babakov είναι Ρώσος βουλευτής ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία...
Έχοντας ως δεδομένο λοιπόν πως ο Πούτιν αξιοποιεί τη ρωσική οικονομική ολιγαρχία για να ενισχύσει την επιρροή του στις δυτικές κοινωνίες, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει εύλογα πως είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία και σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προσώπων στην Ελλάδα, πέρα από το πεδίο των ΜΜΕ.
Εάν τελικά αποδειχθεί πως όντως υπήρξε ροή ρωσικού χρήματος με αποδέκτες συντελεστές της πολιτικής ζωής της χώρας μας, θα πρέπει να ξαναπέσει μία πιο προσεκτική αναφορά στις πρόσφατες καταγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόπειρα αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων…
* Ο Πασχάλης Τσιομπάνης είναι πολιτικός αναλυτής