Η Ελλάδα ετοιμάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, καθώς πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες τον Μάιο στην προσπάθεια να αναβιώσει τη βιομηχανία του τουρισμού που πέρασε μια από τις χειρότερες χρονιές εδώ και δεκαετίες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
«Το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», είπε προ ημερών ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το Μουσείο της Ακρόπολης. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη ανά την υφήλιο, η Ελλάδα βασίζεται στο θετικό ιστορικό της για τη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες στα νησιά και στα αρχαιολογικά μνημεία της.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ηγήθηκε των προσπαθειών στην Ευρώπη για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Θεοχάρης είπε ότι η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες με κάθε τρόπο: «Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν διαγνωστεί αρνητικά σε τεστ, ή θα έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και έχουν αντισώματα, είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα και θα τα καλωσορίσουμε ανεξάρτητα από τυχόν συμφωνίες».
«Θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από ό,τι πέρυσι», είπε ο Θεοχάρης. «Αυτό δεν είναι προφανές τώρα λόγω των μειωμένων κρατήσεων, υπάρχει πολλή απαισιοδοξία στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος οι υπολογισμοί μου θα είναι σωστοί», πρόσθεσε.
Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, ενώ μόλις 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, λιγότεροι από οποιαδήποτε χρονιά στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της.
Τα έσοδα από τον τουρισμό – που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας – καταποντίστηκαν στα τέσσερις δισ. ευρώ το 2020 από 18 δισ. το 2019 κι η οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από 8% εντείνοντας την πίεση σ’ έναν προϋπολογισμό, που ήδη στενάζει υπό το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, ένα από τα υψηλότερα στον πλανήτη.
Ο αριθμός των Βρετανών και Γερμανών τουριστών μειώθηκε πέρυσι κατά 70% και 62% αντίστοιχα.
Η Ελλάδα των 11 εκατ. κατοίκων, έχει καταγράψει περίπου 7.000 θανάτους και βρίσκεται ξανά σε απαγορευτικό μετά από μια νέα αύξηση στα κρούσματα, που ενέτεινε την πίεση στο πιεζόμενο και απο την οικονομική κρίση σύστημα υγείας. Ο Θεοχάρης απέρριψε την κριτική ότι ο τουρισμός αύξησε τα νέα κρούσματα πέρυσι ως «κατανοητή... αλλά παντελώς αβάσιμη». «Το δεύτερο κύμα που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη περίπου στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, ήλθε στην Ελλάδα περίπου την ίδια περίοδο, ίσως μια η δυο εβδομάδες αργότερα», επεσήμανε.
Κάτοικοι αρκετών ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί και η Ελλάδα σκοπεύει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι, μετά τις ευάλωτες ομάδες. Όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, δήλωσε ο Θεοχάρης. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε όλες τις ανησυχίες επειδή έχουμε ανθρώπους που απασχολούνται στον τομέα, ανθρώπους που χρειάζονται να βρουν δουλειές», είπε. «Φέτος νομίζω ότι έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας»