Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, αν ο αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.
Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει "σθεναρά" στην πρόταση του Trump για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης –τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002– για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.
Ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να "εξισορροπηθεί" το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ (6,53 δισ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισ. ευρώ. Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ.
Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο. Η "επανεξισορρόπηση" θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες.
J. C. Juncker: Η ΕΕ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις ΗΠΑ αν επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.
«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Juncker μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (...) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει "ανταποδοτικούς δασμούς" στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.
«Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο" έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. "Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε.
When a country Taxes our products coming in at, say, 50%, and we Tax the same product coming into our country at ZERO, not fair or smart. We will soon be starting RECIPROCAL TAXES so that we will charge the same thing as they charge us. $800 Billion Trade Deficit-have no choice!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 Μαρτίου 2018
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν». Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».
Ο Moscovici σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. "Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν "στενά, εδώ και δεκαετίες" σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.
«Ο προστατευτισμός (...) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα» που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP/Valentina Petrova