Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν σε κυβέρνηση και ειδικούς τα αυξημένα κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, βάζοντας προσωρινό «φρένο» στις σκέψεις για χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων και άνοιγμα ορισμένων κλάδων της οικονομίας από την ερχόμενη εβδομάδα.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τουλάχιστον επτά ακόμα ημέρες, με τον στόχο για μερικό άνοιγμα να μετατίθεται για τις 8 Μαρτίου, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο αλλά και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Αττικής δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο αγγίζει πλέον το 90%, φέρνοντας τις αντοχές του Συστήματος Υγείας σε οριακό σημείο.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα της νόσου -αριθμός ρεκόρ για το 2021-, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 1.047 νέες λοιμώξεις, υπερβαίνοντας το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.
Η μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση εντοπίζεται στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών με 285 κρούσματα και ακολουθεί ο Πειραιάς με 259, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 140 και ο Νότιος Τομέας με 100 νέα κρούσματα.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο τόσο στις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ όσο και στην εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Σημειώνεται, τέλος, πως το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 55.543 τεστ, εκ των οποίων 25.131 μοριακά και 30.412 rapid test, με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 3,86%.
Η διασπορά του ιού στην Αττική
- Ανατολική Αττική: 95 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 95
- Δυτική Αττική: 49
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 140
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 285
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 100
- Πειραιάς: 259
- Νήσοι: 24
Η αρνητικής πορεία της πανδημίας στην Αττική αποτυπώνεται γλαφυρά και από τις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, όπου το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν για νοσηλεία 179 ασθενείς (συνολικά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 299 εισαγωγές)
Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν εκ νέου τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Θριάσιο» και «Αττικόν», ενώ μόνη αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός πως τα λύματα της Αττικής κατέγραψαν μείωση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου της τάξης του 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μικραίνει η ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών και μαζί ο κίνδυνος να φρακάρουν οι ΜΕΘ
Ωστόσο, παρότι οι αριθμοί μοιάζουν να επιδεινώνονται πολύ, υπάρχει μια διάσταση που αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας, ότι η κατάσταση αν και κρίσιμη είναι διαχειρίσιμη, καθώς έχει αλλάξει αισθητά προς το καλύτερο το προφίλ των νοσηλευόμενων ασθενών, τόσο σε κλινικές Covid, όσο και στις ΜΕΘ.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας: «Πλέον νοσηλεύουμε στο νοσοκομείο Αττικόν άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν καλύτερη εξέλιξη και όταν μπαίνουν στις ΜΕΘ χρειάζονται πιο βραχείες νοσηλείες». Αυτή η αλλαγή του ηλικιακού προφίλ, από ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω (που είναι πιο ευπαθείς) σε άτομα 45 ετών και 50 ετών αποτυπώνεται στην μείωση των θανάτων, και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό την πρόοδο των εμβολιασμών στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ταυτόχρονα συνεπάγεται πως όσοι χρειαστούν διασωλήνωση θα μείνουν λιγότερες μέρες μέσα στην Εντατική, γεγονός που διατηρεί χαμηλό τον κίνδυνο να φρακάρουν οι ΜΕΘ. Σ
το σημείο αυτό, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θυμίζουν ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ με τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς ήταν τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, οι ειδικοί περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο μέσο όρο της ηλικίας των νοσηλευομένων-αφού οι ηλικιωμένοι θα είναι πλέον θωρακισμένοι χάρη στο εμβόλιο-και θα ανοίγει ακόμα περισσότερο το παράθυρο της ελπίδας πως το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει την πίεση.
Διαβάστε ακόμα:
- Τα… απόνερα του Ιανουαρίου έφεραν την έκρηξη στις ΜΕΘ - Ο Γ. Τούντας εξηγεί
- «Εκτόξευση» κρουσμάτων στα 2.147 - Πάει πίσω η άρση των μέτρων