Αν και κάνει λόγο για πρόοδο στο «μέτωπο» της διάσωσης της Ελλάδας ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Bild ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει τα λάθη του 2015, τότε η χώρα θα στεκόταν ήδη στα πόδια της.
Ερωτηθείς για το αν προχωρά η διάσωση της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως «Πράγματι, η διαδικασία είναι άσκοπα μακρά. Όμως κάνουμε πρόοδο. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα: Πέρυσι η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, σχεδόν όσο η Γερμανία (0,8%). Το 2009 το έλλειμμα ήταν στο 15,6%. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με εξοικονόμηση: ένα τέταρτο λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές μισθών και συντάξεων έως και κατά το ένα τρίτο, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος».
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά πως αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια.
Ακόμη, πρόεδρος του ESM εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει τα πρώτα ομόλογα ίσως και από φέτος, ή το αργότερο το 2018. «Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να το κάνει αυτό. Τότε, οι επενδυτές πείστηκαν από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο», δήλωσε.
Ερωτηθείς για το αν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ, σημείωσε: «Οταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν επειγόντως την τεχνογνωσία και τα χρήματα του ταμείου. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωμιστούν ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά αναμένω ότι το Ταμείο θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα».
Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση για το χρέος με συμμετοχή του Ταμείου, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως αν η πρόταση Λαγκάρντ ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τότε θα είναι μία καλή απόφαση και πρόσθεσε πως περαιτέρω καθυστερήσεις θα είναι κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.