Το κυβερνητικό λάκτισμα για την αντίστροφη μέτρηση ώστε να προστεθεί το νέο περίβλημα στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας, με την λειτουργία της δεύτερης πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου έδωσε από τη Ρεβυθούσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκρέκας, μετά την επιτόπια επιθεώρηση μαζί με το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, έως τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αποθηκευτούν τα πρώτα φορτία LNG: «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε παροχή φυσικού αερίου όπου ένα μεγάλο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και έτσι να διασφαλίσουμε, να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα».
Η νέα υποδομή είναι κομβική με βάση τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν στην τροφοδοσία της χώρας, από μια ενδεχόμενη διακοπή στην παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Με την λειτουργία της θα προκληθεί ένα ντόμινο θετικών συνεπειών στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης που θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και συνακόλουθα τα επίπεδα της επάρκειας σε φυσικό αέριο. Ειδικότερα η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, που έγινε από το ΔΕΣΦΑ, αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής 220.000 μεγαβατωρών φυσικού αερίου σε ημερήσια βάση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουλίου, στην κοινή ενημέρωση προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 29 Ιουλίου, τόσο ο κ. Σκρέκας όσο και η Ομάδα διαχείρισης Κρίσεων, θέλησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα ανησυχίας αναφορικά με την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει τους μικρότερους κινδύνους να έχει ενεργειακό πρόβλημα το χειμώνα. Είναι μηδενικός ο κίνδυνος; Όχι, αλλά είναι υπαρκτός. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε ώστε να εκμηδενίσουμε αυτό τον κίνδυνο που υπάρχει, γιατί συνεχίζεται να μαίνεται ένας πόλεμος», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγκαιρα η χώρα πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα και προετοιμάστηκε για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μηδενίσει τους κινδύνους.
Ταυτόχρονα πάντως με την εθνική, τρέχει και η ευρωπαϊκή αντίστροφη μέτρηση για την κοινή αντίδραση στην οποία καλούνται να καταλήξουν οι θεσμοί της Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ως συντεταγμένες στην ευρωπαϊκή πυξίδα λειτουργεί η ελληνική πρόταση που κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν.Κεντρική ιδέα της πρότασης της Αθήνας, όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, είναι «ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα».
«Αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης», σημείωνε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.