R. Tillerson: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην αποπομπή Αμερικανών διπλωματών

R. Tillerson: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην αποπομπή Αμερικανών διπλωματών

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία μπορούν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να μειώσουν την ένταση, δήλωσε από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson, για να προσθέσει ότι δεν αξίζει να ρισκάρει κανείς τη διακοπή των διμερών σχέσεων για ένα θέμα όπως αυτό που έχει να κάνει με τις υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Θα έπρεπε να βρούμε πεδία συνεργασίας. Σε θέματα στα οποία έχουμε διαφορές, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βρούμε τρόπους να τις διευθετήσουμε», είπε ο κ. Tillerson, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov, στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Μια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε αντιφατικό κλίμα: Από τη μία, είχε προηγηθεί η επικύρωση των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, από την άλλη όμως, ΗΠΑ και Ρωσία (όπως και η Κίνα) συμφώνησαν στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρειο Κορέα.

Ωστόσο ο Tillerson ενημέρωση τον Lavrov ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% έως την 1η Σεπτεμβρίου το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε στο αίτημα της Ρωσίας να αποσύρουμε αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό. Έκανα αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις... Του είπα πως θα απαντήσουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Tillerson.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.

Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα, το νέο crash-test στις σχέσεις των δύο χωρών θα διεξαχθεί στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην οποία έδωσαν το έναυσμα για τον πρώτο γύρο των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει «ολική επαναφορά» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Διότι, εκτός των άλλων, έτσι θα έχουν πολλά επιχειρήματα οι εσωτερικοί αντίπαλοι του Trump, που αποδεικνύνται ιδιαιτέρως ισχυροί στο Κογκρέσο.