R. Tillerson - J. Mattis: Η Ουάσινγκτον δεν στοχεύει στην αλλαγή καθεστώτος στη Β. Κορέα

R. Tillerson - J. Mattis: Η Ουάσινγκτον δεν στοχεύει στην αλλαγή καθεστώτος στη Β. Κορέα

Οι ΗΠΑ «δεν στοχεύουν» στην αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ ή στην επιτάχυνση της διαδικασίας επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου, διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο James Mattis και ο Rex Tillerson επισήμαναν, σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναζητούν καμιά δικαιολογία προκειμένου να σταθμεύουν τα στρατεύματά τους στο βόρειο τμήμα της αποστρατικοποιημένης ζώνης (στα σύνορα, δηλαδή, μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας). Δεν έχουμε καμιά επιθυμία να προκαλέσουμε κακό στον λαό της Βόρειας Κορέας που ήδη υποφέρει πολύ και που δεν πρέπει να συγχέεται με το εχθρικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ».

Το μήνυμα που στέλνουν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί έρχεται σε αντίθεση με τις «πολεμικές» δηλώσεις που έκανε όλη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έπειτα από την εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Επιπλέον, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκουν να καθησυχάσουν την Κίνα όσον αφορά τις προθέσεις της Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η πρόσφατη εγκατάσταση μιας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Νότια Κορέα προκάλεσε τη δυσφορία του Πεκίνου.

«Εάν η Κίνα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα –από την οποία όλοι εμείς, και πρωτίστως η ίδια η Κίνα θα αντλήσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη– (σ.σ. τότε το Πεκίνο) πρέπει να αποφασίσει να ασκήσει με αποφασιστικό τρόπο την διπλωματική και εμπορική επιρροή του στη Βόρεια Κορέα» τονίζουν οι δύο άνδρες.

Χθες ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, δήλωσε ότι μια σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι άμεσα «επικείμενη».

Θέλουμε διπλωματική λύση, αλλά είμαστε έτοιμοι και για πόλεμο, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι για τη Β. Κορέα

Χαμηλότερους τόνους χρησιμοποιούν σήμερα οι αμερικανοί αξιωματούχοι σε σχέση με τη Βόρειο Κορέα -ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζει και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τα σχετικά σχέδια που ήδη έχουν εκπονηθεί, για την περίπτωση που οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος δεν αποδώσουν.

«Η Αμερική εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές της σε περίπτωση αποτυχίας των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας» διεμήνυσε χαρακτηριστικά o αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Joseph Dunford, στον απόηχο των δηλώσεων του Donald Trump για «φωτιά και οργή» κατά της Πιονγιάνγκ στην περίπτωση που επιτεθεί σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα τη νήσο Γκουάμ, αλλά και για το ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Η επιδίωξη διπλωματικής λύσης, και οι οικονομικές κυρώσεις, παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ, αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της Βόρειας Κορέας σημαίνει ότι οι στρατιωτικές επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος πολέμου», πρόσθεσε ο Dunford, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Νοτίου Κορέας, Song Young-moo.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, είχε δηλώσει πως «δεν πρέπει να υπάρξει άλλος πόλεμος» στην περιοχή, καλώντας Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας ειρηνικής-διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, H.R. McMaster, δήλωσε στο ABC: «Δεν πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά σε ένα πόλεμο σε σύγκριση με το σημείο που βρισκόμασταν πριν μία εβδομάδα, όμως είμαστε πιο κοντά από ό,τι πριν μια δεκαετία».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo. Αν και αναγνώρισε ότι η Β. Κορέα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει σύντομα και άλλες πυραυλικές δοκιμές, διέψευσε τις θεωρίες περί επικείμενου πυρηνικού πολέμου: «Δεν έχω δει πληροφορίες που να συνάδουν με το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο σήμερα», είπε μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, KCNA, ανέφερε τα εξής, επιχειρώντας να εμφανίσει το καθεστώς επίσης ως ανυποχώρητο και αποφασισμένο: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εμποδίσει» ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη γοια ένα μικρό και τυχαίο γεγονός, μετέδωσε, για να προσθέσει: «Ένας δεύτερος Πόλεμος της Κορέας θα μετατρεπόταν αναγκαστικά σε πυρηνικό πόλεμο».

Όσο για το Πεκίνο, που απαγόρευσε την εισαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και αλιευτικών προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε στις αρχές του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην συνδέει την κρίση αυτή με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα εμπορίου και οικονομικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ