R. Tillerson: H Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στην προσπάθεια για ενεργειακή ασφάλεια

R. Tillerson: H Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στην προσπάθεια για ενεργειακή ασφάλεια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες, Κυριακή, με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan ενώ παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Αρχικά ο Tillerson συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μevlut Cavusoglu και στη συνέχεια με τον Erdogan, σύμφωνα με επίσημες πηγές των δύο χωρών. Καμία ανακοίνωση δεν εκδόθηκε μετά τη συζήτηση του Αμερικανού υπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Από την πλευρά τους Tillerson και Cavusoglu μίλησαν για τη Συρία και το Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε χθες στην έναρξη του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο βραβεύθηκε για τις τέσσερις δεκαετίες εργασίας του στην πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil.

Ο Τillerson εξήρε το θάρρος του τουρκικού λαού που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και οδήγησε στην αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο.

«Πριν σχεδόν ένα χρόνο ο τουρκικός λαός –γενναίοι άνδρες και γυναίκες—ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους», τόνισε.

«Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016», πρόσθεσε.

Ο Τillerson υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο στην προσπάθειά της για ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για το οποίο η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην ιεροκήρυκα Fetulah Gullen που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα ήλπιζε σε μια αλλαγή της αμερικανική πολιτικής μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες της.

Στις αρχές Μαΐου η Ουάσινγκτον αποφάσεσε να εξοπλίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις πολιτοφυλακές αυτές παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Μεταξύ των θεμάτων αντιπαράθεσης των δύο χωρών είναι και η έκδοση του Gulen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ