Ρ. Σβίγκου: Επιχειρείται αλλαγή ατζέντας από τα Paradise Papers

Ρ. Σβίγκου: Επιχειρείται αλλαγή ατζέντας από τα Paradise Papers

«Πρόκειται για ξεκάθαρη επιχείρηση αλλαγής ατζέντας, με την αγαστή συνεργασία των κυρίαρχων ΜΜΕ, που θάβουν ειδήσεις όπως τα Paradise Papers, αλλά έχουν ως πρώτη είδηση την άδεια στον Κουφοντίνα. Κι αυτή η προσπάθεια γίνεται με στόχο να παρακάμψει τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω και από την υπόθεση Αυγενάκη και από την υπόθεση των Paradise Papers και την εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο «105,5 στο Κόκκινο», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

«Πρόκειται για αποκαλύψεις οι οποίες έχουν κλονίσει συθέμελα, όχι μόνο το αφήγημα της ΝΔ, αλλά το ίδιο το κόμμα στο σύνολό του και θεωρώ ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα», συνεχίζει η κ. Σβίγκου και τονίζει:

«Η πολιτική διαχείριση του όλου ζητήματος από τη ΝΔ είναι ότι προσπαθεί να θάψει το θέμα. Βέβαια είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίον κάποιος επιλέγει τη λύση της off shore και όχι οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία, είναι για να πληρώνει χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους ή για να αξιοποιήσει την έλλειψη ελέγχων για την προέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων. Πρόκειται δηλαδή για μια συνειδητή επιλογή που κάνει κάποιος όταν θέλει να κρύψει κάτι. Εξ αυτού εγείρονται σοβαρότατα και νομικά και πολιτικά και κυρίως ηθικά ζητήματα όταν πολιτικό ή συγγενικό πρόσωπο ενός πολιτικού παράγοντα έχει επιλέξει τέτοιου είδους επιχειρηματικές οδούς. Και σ'' αυτό χρειαζόμαστε απαντήσεις και χρειαζόμαστε βέβαια και ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά, ειδικά σε μια περίοδο που οι Έλληνες βιώνουν την κρίση και δεν έχουν ούτε το κουράγιο, ούτε τις αντοχές να βλέπουν όσους υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο να σφυρίζουν αδιάφορα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παροχή 48ωρης άδειας, στον Δημήτρη Κουφοντίνα, χαρακτηρίζει «αστειότητες» δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια που επιδιώκει «να τονώσει τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει ξανά σε επαφή με εκείνους που τον στήριξαν μέχρι το 2015» και υπογραμμίζει:

«Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, ο νομικός πολιτισμός πρέπει να είναι σεβαστός από όλους και δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αντίθετα, πρέπει να υπερασπιστούμε τόσο την ανεξαρτησία των θεσμών όσο και τα δικαιώματα των κρατουμένων που απορρέουν από το νόμο, παρά την σφοδρή μας αντίθεση στα εγκλήματα που έχουν κάνει οι κρατούμενοι. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτό και πρόκειται για ένα στοιχείο του νομικού μας πολιτισμού».

Κληθείσα να σχολιάσει την παραδοχή του Jeroen Dijsselbloem στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο πολλά χρήματα των φορολογουμένων για τη διάσωση των τραπεζών, η κ. Σβίγκου υποστηρίζει, ότι πρόκειται για δήλωση που «σίγουρα προκαλεί γιατί γίνεται εκ των υστέρων και ο κ. Dijsselbloem δεν είναι δημοσιογράφος ή σχολιαστής, συγγραφέας ή αναλυτής. Έχει τεράστια ευθύνη για την καταστροφική πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Εμείς από την αρχή της κρίσης λέγαμε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα ήταν λάθος κι ότι είχε στόχευση τα λαϊκά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι είχαν ευθύνη για την κρίση και όσοι πλούτισαν εις βάρος των φτωχών στρωμάτων και τώρα έρχεται, εκ των υστέρων, να επιβεβαιώσει ο κ. Dijsselbloem κάτι που το γνωρίζουμε», σημειώνει.

Ερωτηθείσα επίσης για το εάν η παραδοχή του κ. Dijsselbloem συνεπάγεται ελαφρύνσεις, η κ. Σβίγκου εκτιμά ότι ο κ.  Dijsselbloem «προσπαθεί σαν πολιτικός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις ευθύνες που έχει για όσα επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος και της κυβέρνησης σε σχέση με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και τον προβληματισμό εντός του κόμματος για το εάν τηρούνται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο, τέτοιες αποστάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν να διασωθεί το πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, η κ. Σβίγκου είπε:

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο πώς θα απαλλαγείς από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά το πώς θα το κάνεις αυτό με τις λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις. Γι' αυτό και έχει σημασία και οι συγκρούσεις που κάνεις και οι συμβιβασμοί που κάνεις και ο τρόπος που επιλέγεις να έρθεις σε ρήξη σε συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος ή ο τρόπος που έρχεσαι να εφαρμόσεις άλλες πτυχές του προγράμματος με τις λιγότερες κοινωνικές συνέπειες και έχοντας ως πυξίδα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων.

Αυτό είναι που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε μετά τη συμφωνία του Αυγούστου του ''15, που είναι μια συμφωνία που επιβλήθηκε με εκβιασμούς και μέσα από μια πρωτοφανή εκστρατεία όλης της ευρωπαϊκής ελίτ να διώξει την Αριστερά από την εξουσία στην Ελλάδα. Και αυτό είναι που θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο».

Ερωτηθείσα τέλος για το ποιες πρέπει να είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η κυβέρνηση πέραν του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει «πως ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά αλλά και για τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, και τονίζει, «ότι την επόμενη περίοδο θα γίνουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπου εκεί περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση της ΝΔ. Από κει και πέρα οι δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες δεν ξεκινούν και καταλήγουν στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά έχουν να κάνουν με διαφορετικούς θεσμούς, με ένα διαφορετικό κράτος» σημειώνει η κ. Σβίγκου η οποία καταλήγει τονίζοντας τα εξής:

«Υπάρχει η μεγάλη συζήτηση για τα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της πρόσβασης των παιδιών στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει η μεγάλη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση για την οποία την επόμενη περίοδο ο διάλογος θα συνεχιστεί και η συζήτηση θα προχωρήσει σε επίπεδο Βουλής. Υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Υπάρχει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο έρχεται να αφήσει το αποτύπωμα, θα έλεγα, της Αριστεράς στο κράτος και τους θεσμούς, έτσι ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μη σημαίνει την επιστροφή σε όσα προκάλεσαν την κοινωνική και οικονομική κρίση, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και ένα διαφορετικό κράτος το οποίο θα είναι κοντά στον πολίτη και θα είναι αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ