Στον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, η οποία περιορίζεται από την πραγματικότητα -που είναι και ρυθμιστής των κινήσεων της- αναφέρεται σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Αναφερόμενη στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, είπε πως «είναι ένα βήμα στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης των μεταναστευτικών ροών, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα» και σημείωσε ότι, «το να κάνεις κριτική είναι εύκολο, το δύσκολο όμως είναι να είσαι αποτελεσματικός. Η λύση σίγουρα δεν περνά από το κλείσιμο των συνόρων ορισμένων χωρών. Η πρόκληση είναι να βρεθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να επιτρέπει την ένταξη των προσφύγων».
Η Ρένα Δούρου, στην ερώτηση πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της, ως περιφερειάρχου στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, απάντησε: ως πρόκληση, κατ' αρχήν, για να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, για να αλλάξεις το μοντέλο της εξουσίας και για να προσδώσεις αξιοπιστία στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα.
«Πρέπει να αλλάξουμε το ηθικό παράδειγμα της πολιτικής», επισήμανε. «Αν λέμε στην κοινωνία ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, πέφτουμε στον κίνδυνο του λαϊκισμού. Δεν γίνεται να προβάλουμε την ιδέα ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να πληρώνονται ή ότι θα πρέπει να τους κόβουν τον μισθό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατρέψουμε την πολιτική σε μια κλειστή κάστα στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι. Αυτό είναι επικίνδυνο για την κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης.
Για τα κύματα των προσφύγων στη χώρα μας επεσήμανε ότι «οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα του δημάρχου και όχι την πόρτα του αρμόδιου υπουργού. Αλλά, οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Από την στιγμή όμως, που απουσιάζει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων κι επικρατεί σύγχυση μεταξύ των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών διοικήσεων, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία με στόχο να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των προσφύγων».
Επίσης, σε άλλη ερώτηση, η περιφερειάρχης απάντησε σχετικά με τη θητεία της: «Δεν μπορώ να πω ότι το να είμαι περιφερειάρχης της Αττικής είναι κάτι δύσκολο, από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους ή το φαΐ των παιδιών τους, εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μου.
Καταδίκασε την πολιτική έπαρση και αλαζονεία λέγοντας «Φοβού τους πολιτικούς που νομίζουν πως έχουν γράψει ιστορία. Όταν εκλέχθηκα, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τα ξένα ΜΜΕ περίμεναν στην πόρτα του γραφείου μου για να μου πάρουν συνέντευξη. Νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμή μου, ότι δεν συνειδητοποιώ τί έχω κάνει. Στην αντίθετη περίπτωση, διατρέχεις τον κίνδυνο να γίνεις αλαζόνας. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε μια γυναίκα για να αναλάβει αυτή τη θέση.
Για την εικόνα που επιθυμεί να έχει ο κόσμος από την ίδια, όπως είπε είναι αυτή του ανθρώπου που μπορεί και κάνει πράγματα. «Ακόμα κι όταν ήμουν έφηβη δεν είχα κανένα ίνδαλμα και πιστεύω ότι το να εισάγεις ινδάλματα στην πολιτική είναι αρκετά επικίνδυνο. Δεν πιστεύω σε ινδάλματα ή σε όνειρα. Πιστεύω στις στρατηγικές, στη σκληρή δουλειά και στα αποτελέσματα.»
Αναφορικά με την σημερινή αυξημένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της «Χρυσή Αυγή» η Ρένα Δούρου απάντησε ότι οφείλεται στην έλλειψη παιδείας και πολιτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης το ότι έχουμε νέα παιδιά τα οποία δεν ξέρουν τι έκαναν οι πρόγονοί μας. «Πρέπει να επανεφεύρουμε την ιστορία μας» δήλωσε ενώ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, είπε ότι «Είναι ένας πολιτικός τον οποίο χρειάζεται και η πατρίδα μου και η Ευρώπη. Όχι επειδή είναι νέος και αριστερός, αλλά επειδή είναι αγωνιστής».
Κλείνοντας την συνέντευξη και με δεδομένο ότι θα βρίσκεται στο γραφείο της έως το 2019, εξέφρασε την επιθυμία να είναι καλά στην υγεία της, «είναι το μόνο που επιθυμώ για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά διότι όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης «πολιτική σημαίνει να μετέχεις στα κοινά, όχι να μετακομίζεις από το ένα γραφείο στο άλλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ