Πυρ ομαδόν κατά Παππά και Σπίρτζη μετά την επιστολή-κόλαφο για τις τηλεοπτικές άδειες

Πυρ ομαδόν κατά Παππά και Σπίρτζη μετά την επιστολή-κόλαφο για τις τηλεοπτικές άδειες

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από κόμματα και φορείς, για τους χειρισμούς της στηδιαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, προκάλεσε η αποκάλυψη της επιστολής-καταπέλτη του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ με την οποία εγείρονται σειρά ενστάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.

Νέα Δημοκρατία

Για επιστολή κόλαφο και για υπουργό προπαγάνδας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας πως η επιστολή αυτή αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων.

«Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "Υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και σημείωσε πως η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται.

«Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος "Παπά- Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "Υπουργούς - καναλάρχες"», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας πως «οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ε. Βενιζέλος

Προοίμιο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν σχετικά με την διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την επιστολή του αρμόδιου Επίτροπου της ΕΕ ενώ εκφράζει την ελπίδα του η ελληνική δικαιοσύνη θα διαφυλάξει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική της ανεξαρτησία και θα προστατεύσει την πολυφωνία και το κράτος δικαίου.

"Η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με την οποία κινείται επισήμως η διαδικασία κατά της χώρας μας για σωρεία παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ με τις ρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, είναι το προοίμιο για όσα φυσιολογικά θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Όλα όσα περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη επιστολή του κ. Έτιγκερ είχαν επισημανθεί στη Βουλή στις 29.1.2016. Είχα τότε τονίσει επιπλέον ότι οι παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου ως προς τις ρυθμιστικές αρχές συνιστούν και παραβιάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος. Όσα ισχύουν ως προς τις ρυθμιστικές αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ισχύουν επαυξημένα ως προς τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα ανεξάρτητες αρχές, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τις βασικές αρμοδιότητες του οποίου έχει υφαρπάξει με αντισυνταγματικό νόμο ο υπουργός.

Υπάρχουν αυτή την περίοδο χώρες - μέλη της ΕΕ, στις οποίες είναι στραμμένη η προσοχή των ενωσιακών οργάνων επειδή η στάση των αντίστοιχων εθνικών κυβερνήσεων απέναντι στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη θέτει ζήτημα προσβολής των αξιών της Ένωσης. Για μια από αυτές έχει κινηθεί και η σκληρή διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ).

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα. Ούτε η αγωνία για το κλείσιμο των αξιολογήσεων και την καταβολή των δόσεων του τρίτου μνημονίου που κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της κυβέρνησης, ούτε το Brexit μπορούν να κρύψουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ελπίζω ακόμη ότι η δικαιοσύνη θα διαφυλάξει εντέλει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική της ανεξαρτησία και θα προστατεύσει την πολυφωνία και το κράτος δικαίου".

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Παππά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea. "Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" λέει ο λαός και ο Υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» σημειώνει.

Το Ποτάμι

Απ'' την πλευρά του το Ποτάμι στρέφεται κατά της κυβέρνησης που «έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές».

Προειδοποιεί ότι «η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψή της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της. Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας».

Ακόμη, το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής».

 

Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι είναι στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης της επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Κομισιόν διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά», σημειώνει «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΣτΕ για τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία».

Καταλήγοντας η ΕΙΤΗΣΕΕ διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να αναστείλει τον εν εξελίξει διαγωνισμό και να καλέσει σε ουσιαστική διαβούλευση κόμματα και φορείς, ώστε να δοθούν νομικά οι αναγκαίες εγγυήσεις και να μη διασυρθεί η Ελλάδα με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Απάντηση Νίκου Παππά

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστηρίζει πως η επιστολή του κ. Έτινγκερ δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ» αναφέρει ο κ. Παππάς και προσθέτει:

"Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η "η ηχώ" των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».