Οι προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα ανεβάσει ταχύτητα επαναφέρουν στα ραντάρ των διαχειριστών κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος μια απειλή που είχε να τους απασχολήσει περισσότερο από μια δεκαετία, αυτή του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός είναι ανάθεμα για τους επενδυτές των ομολόγων καθώς διαβρώνει την αξία του εισοδήματος που εισπράττουν σε βάθος χρόνου.
Αν και δεν υπήρξε σημαντική απειλή εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η δυνατή ανάκαμψη από την πανδημία τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
Η περιορισμένη ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-09 είχε σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλης διάρκειας bull market στα ομόλογα που έφερε τις αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η συνέχιση της απλόχερης νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και οι αναμενόμενες επιπτώσεις του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης των $1,9 τρισ. της κυβέρνησης Biden ώθησαν πρόσφατα την απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2020.
«Πρόκειται να δούμε υψηλό ρυθμό πληθωρισμού τα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα», σχολιάζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Calamos Investments που προτιμά μεγαλύτερη έκθεση σε βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 3% φέτος.
«Γιατί να αγοράσεις ένα 10ετες ομόλογο κλειδώνοντας έτσι πραγματική απόδοση που είναι αρνητική για δέκα χρόνια;»
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς ομολόγων, διατηρήσιμος πληθωρισμός θα σημάνει συμπίεση στις συνολικές αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν αποκλείεται τα fund σταθερού εισοδήματος να δουν αρνητική απόδοση γύρω στο 2%, ίσως και παραπάνω.
Μερικοί διαχειριστές προτιμούν να διακρατούν περιουσιακά στοιχεία που θα ωφεληθούν αν ο πληθωρισμός αυξηθεί, αποφεύγοντας να επωμισθούν το ρίσκο μετοχών. Πρέπει να πάει κανείς πολύ πίσω για να ξαναθυμηθεί ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων για περισσότερο από μερικούς μήνες.
Το μεγάλο ερώτημα για τους διαχειριστές στην αγορά ομολόγων είναι το πόσο θα διαρκέσει ένας ρυθμός πληθωρισμού που θα υπερβαίνει τον μέσο όρο.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα βλέπει τον δομικό πληθωρισμό, που δε συμπεριλαμβάνει τα πιο μεταβλητά κόστη των τροφίμων και της ενέργειας, να ανεβαίνει στο 2% με 2,3% μέχρι και το 2023 ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιστρέψει στο 1,8% μετά από μια αναμενόμενη εκτίναξη στο 6,5% φέτος.
Η Fed θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Από το 2012, τη χρονιά που η κεντρική τράπεζα έθεσε στόχο πληθωρισμού το 2%, ήταν ελάχιστες οι φορές που τον έπιασε.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo Asset Management, ανεξάρτητα από το αν ο πληθωρισμός φτάσει η υπερβεί τον στόχο της Fed, o σίγουρος κερδισμένος θα είναι τα εμπορεύματα. Μέχρι στιγμής φέτος ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI έχει σημειώσει άνοδο 15,1%.
Πρόκειται για επενδυτική επιλογή που δεν ήταν της μόδας εδώ και καιρό γιατί δεν υπήρχε η απειλή του πληθωρισμού.
Στην ενημέρωση της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων στη βουλή των αντιπροσώπων την Τρίτη, ο επικεφαλής της Fed καθησύχασε τις ανησυχίες όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί θα συμπέσει με το άνοιγμα της οικονομίας και προβλεπόμενη ανάπτυξη που θα είναι η ισχυρότερη από τη δεκαετία του 1980.
Ο Jerome Powell παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος αλλά δήλωσε ότι η άνοδος του δεν θα είναι μεγάλη ούτε διατηρήσιμη. «Έχουμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε αν εξελιχθεί σε πρόβλημα», είπε.
Με το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ στο 6,2%, πολύ πάνω από το χαμηλό του 3,5% όπου υποχώρησε πριν από την πανδημία, η οικονομία χρειάζεται γύρω στα 9,5 εκατ. θέσεων εργασίας για να επιστρέψει εκεί που ήταν τον Φεβρουάριο πέρυσι.