Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας, σε συνάρτηση με τους σκληρούς δείκτες, κυρίως τους θανάτους οι οποίοι κυμαίνονται σε 10-15 ημερησίως, ενώ κάποιες ημέρες ο αριθμός είναι μονοψήφιος, σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Είμαστε μια ανάσα από μονοψήφιους αριθμούς, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια, στις ΜΕΘ είναι περίπου στους 100 οι ασθενείς. Επομένως καταγράφεται μια σαφής αποκλιμάκωση σε σχέση με τους προηγούμενους 2-3 μήνες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλέον τα μέτρα που έπρεπε να τηρούμε- με τις εξαιρέσεις σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και λοιπά- και με δεδομένο και τον τουρισμό που πλέον έχουμε, επομένως μιλάμε για μετακίνηση πληθυσμών, που ακόμα και στα αεροπλάνα δεν είναι απαραίτητο ότι ελέγχονται» συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.
Ωστόσο σε άλλες χώρες βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτό είναι ένα καμπανάκι σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου ότι και εμείς πρέπει να προσέχουμε και ότι δεν το έχουμε αφήσει πίσω μας, παρόλο που έχουμε εμβολιαστεί. Μεγαλύτερο πρόβλημα, επισήμανε, έχουν τα άτομα τρίτης ηλικίας για σοβαρή νόσηση, τα άτομα με προβλήματα υγείας πρέπει να προσέχουν. «Μπορεί να χρειάζεται να φοράνε μάσκα. Οι ίδιοι πρέπει να το αποφασίσουν ακόμα και αν δεν απαιτείται, όπως και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένα» ανέφερε.
Όσο αφορά την 4η δόση, παραμένει στην Ευρώπη η σύσταση, όχι η υποχρεωτικότητα για τα άτομα 80 ετών και άνω και για τα άτομα 65-79 με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Όσο θα φτάνουμε στο φθινόπωρο που μπορεί να έχουμε νέα έξαρση και τα αντισώματα από τα εμβόλια μπορεί να μειώνονται, μάλλον θα τεθούν και θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις» σημείωσε.
Ευλογιά των πιθήκων
Σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων και μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην χώρα μας, η κ Ψαλτοπούλου, τόνισε πως όλη η επιστημονική κοινότητα είναι σε επαγρύπνηση. Έχουν καταγραφεί 1000 περιστατικά σε μη ενδημικές περιοχές, δηλαδή εκτός Αφρικής, με τα περισσότερα περιστατικά να βρίσκονται στην Μ. Βρετανία, σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν έχουν τα άτομα που έχουν επισκεφθεί περιοχές όπως στην Αφρική, όπου υπάρχει επιδημική έκρηξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια.
«Έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουμε αν έρθουμε σε στενή επαφή με τα άτομα που έχουν δερματικά εξανθήματα, που μπορεί να είναι δερματικά εξανθήματα όχι μόνο σε όλη την περιοχή αλλά και περιγεννητικά μόνο ή αν χρησιμοποιήσουμε τα ίδια αντικείμενα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα ή και με αναπνευστική μετάδοση, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με τον κορονοϊό γιατί είναι μεγάλα τα σταγονίδια και θέλει αρκετά στενή επαφή.
Θέλει απομόνωση, έχουμε αντιικά, εμβόλια και το πιο θετικό στοιχείο είναι ότι στις μη ενδημικές περιοχές στα 1000 περιστατικά ακόμη δεν έχουμε κανέναν θάνατο. Έχουμε την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε σε αρχικό στάδιο και έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να μην φτάσουμε σε βαριά νόσηση» επισήμανε.