Με την πλάτη στον τοίχο εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς σε όλα τα «μέτωπα» μόνο ήττες καταγράφει.
Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής «λευκός καπνός» δεν αναμένεται να βγει, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα ένας απέραντος χώρος φύλαξης ανθρώπινων ψυχών.
Στο εσωκομματικό πεδίο αναζητείται κοινός τόπος, ύστερα από την υπόθεση Μουζάλα, όπως φάνηκε και από τη σημερινή «κωλοτούμπα» του Πάνου Καμμένου, λόγος για τον οποίο η συγκυβέρνηση πετά την «μπάλα» … στη συζήτηση περί διαφθοράς που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή.
Είναι λοιπόν φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου εναποθέτει όλες του τίς ελπίδες στην άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να κρατήσει κάποιες «κόκκινες» γραμμές προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μετριάσει τις αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.
Το πόσο βέβαια θα καταστεί εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος παραμένει ακόμη άγνωστο, αφού άβυσσος χωρίζει τις δυο πλευρές σχεδόν σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα, του φορολογικού, Ασφαλιστικού, των κόκκινων δανείων και φυσικά του δημοσιονομικού κενού.
Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει ως «σανίδα σωτηρίας» τη διαπραγμάτευση, όμως μπορεί να αποδειχθεί το «βαρίδι» που θα «βυθίσει» την κυβέρνηση.
Οι δανειστές άλλωστε το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αποχωρήσει, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οπότε και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα.
Εάν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν τα επόμενα κρίσιμα 24ώρα το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά οι καθυστερήσεις θα είναι εις βάρος της οικονομίας και θα φέρνουν νέα πρόσθετα μέτρα.
Ακόμη όμως κι αν «κλειδώσει» η πρώτη αξιολόγηση αυτό δεν θα γίνει «αναίμακτα», αφού οι ανατροπές θα είναι μεγάλες.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες παρά τη ρητή εντολή του Μεγάρου Μαξίμου στο οικονομικό επιτελείο, όπως πρώτο αποκάλυψε το Liberal.gr, να κλείσει άρον άρον η διαπραγμάτευση και το «πανηγυρικό» κλίμα που επικρατούσε το απόγευμα, αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού το κουαρτέτο εμμένει στις σκληρές θέσεις του.
Ειδικότερα, στο Ασφαλιστικό οι δανειστές δεν υποχωρούν από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 30%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης στα 280 ευρώ για 15 χρόνια υπηρεσίας.
Μάλιστα ζητούν ακόμη και για 20 χρόνια η εθνική σύνταξη να περιοριστεί στα 320 ευρώ, ενώ απαιτούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων.
Όσον αφορά το φορολογικό, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, δεν υποχωρούν από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 7.000 – 8.000 ευρώ, από τις 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Η μόνη περίπτωση να δεχθούν μικρότερη μείωση είναι να αλλάξει η κλίμακα και οι συντελεστές φορολόγησης, επί τα χείρω όμως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Πρόταση που δεν απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο, αφού μελετά τα εισοδήματα έως τις 22.000 να φορολογούνται με τον ισχύοντα συντελεστή 25%, όμως από 22.000 έως και τις 30.000 ευρώ να θεσπιστεί νέος 30%, από τις 30.001 ευρώ έως και τις 42.000 να επιβάλλεται συντελεστής 32%, από 42.001 έως τις 60.000 ευρώ 42% και άνω των 60.000 ευρώ ο συντελεστής να ανέλθει στο 50%.
Στην περίπτωση φυσικά που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη κλίμακα η μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία το 50% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διαψευστεί αφού πολύ σύντομα το 100% των νοικοκυριών θα φτωχοποιηθεί.
Θα επιβεβαιωθεί όμως η μελέτη του ΣΕΒ με βάση την οποία η μεσαία τάξη οδηγείται σε κατάρρευση, αφού αυτός φαίνεται ότι είναι ο τελικός στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μοναδική τους επιδίωξη είναι η «γιγάντωση» του δημόσιου τομέα, πρακτική που δημιούργησε όλα τα δεινά της οικονομίας.
Νέα δεινά όμως θα φέρουν στους φορολογούμενους και όλα τα πρόσθετα μέτρα που σχεδιάζονται για να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό, που μπορεί να κλείσει από το συνδυασμό Ασφαλιστικού και φορολογικού, όμως θα απαιτεί και νέα μέτρα αφού το ύψος του υπολογίζεται μεταξύ από 4,5 έως 5 δισ. ευρώ. Ποσά που θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο φυσικά όσο θα καθυστερεί και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Φως στο τούνελ» δε φαίνεται ούτε στα κόκκινα δάνεια, αφού οι δανειστές επιμένουν στο «μοντέλο» Κύπρου, δηλαδή να δοθούν όλα σε ξένα fuds. Τακτική που σίγουρα θα τους αποφέρει περισσότερα «κέρδη» αφού στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα δεχθούν να εξαιρεθούν για μια τριετία τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, ενώ για όλα τα υπόλοιπα «γαία πυρί μιχθήτω» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιουσίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.