Το «προξενιό» ανάμεσα σε Μηλιό και ΣΥΡΙΖΑ

Το «προξενιό» ανάμεσα σε Μηλιό και ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος έκανε το προξενιό ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Γιάννη Μηλιό και ο δεύτερος ορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ παρότι τα έχει βροντήξει και μάλιστα με ηχηρό τρόπο από το κόμμα; Όχι, δεν είναι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Πρόκειται για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φορέα Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έχει μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τον νέο πρόεδρο. Μάλιστα, φήμες θέλουν να υπάρχει και συγγενική σχέση ανάμεσα στον κ. Μηλιό και στη σύζυγο του Β. Θεοδωρόπουλου, την κα. Κοραλία Σωτηριάδου.

Το ζεύγος Θεοδωρόπουλου - Σωτηριάδου έχει κοινωνικές επαφές με τον κ. Μηλιό εδώ και πάμπολλα χρόνια. Επίσης, τον έχουν φιλοξενήσει στο θέατρο του Νέου Κόσμου, τη θεατρική στέγη του κ. Θεοδωρόπουλου, στην προεκλογική περίοδο του 2012. Τότε που όλοι μαζί ήταν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μηλιός άνοιξε την παράσταση του θιάσου με έναν σύντομο πολιτικό μονόλογο, ενώ μετά από αυτήν υπήρχε μπουφές στο φουαγιέ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η παράσταση της 26ης Απριλίου ήταν «μια ευγενική χορηγία του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ -Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Η Κοραλία Σωτηριάδου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και το θέατρο του Νέου Κόσμου, είναι οι οικοδεσπότες.»

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ. Μηλιός έφυγε, καταγγέλλοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή του στο facebook, έκανε μια προσπάθεια να δείξει πως η θέση δεν ήταν πολιτική η τοποθέτησή του, σημειώνοντας:

«Ο πολιτισμός οφείλει να είναι το πνευματικό αντίβαρο στις δυσκολίες που περνούν οι λαοί. Ο πολιτισμός χάραξε δρόμους για να περπατήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου πρέπει να γίνει το ορόσημο του σύγχρονου πολιτισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να πλησιάσει τους πολλούς και τις πολλές, να περπατήσει στις διεθνείς λεωφόρους, να λειτουργήσει ως πεδίο δημιουργικότητας αλλά και ανατρεπτικής σκέψης. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με συλλογική δουλειά, με ηρεμία και σταθερά βήματα, με σχέδιο και προσανατολισμό, με έμπνευση και καινοτομία για να φέρουμε το Φεστιβάλ στη θέση που του αξίζει.

Είναι η ώρα να κάνουμε πολλά βήματα εμπρός. Έχοντας αυτές τις σκέψεις στο νου, και σε μια περίοδο της ζωής μου που δεν συμμετέχω στην κεντρική πολιτική και σε κομματικούς σχηματισμούς, αποδέχτηκα με χαρά να βοηθήσω από τη θέση του προέδρου στην προσπάθεια του Φεστιβάλ και του καλλιτεχνικού κιευθυντή του. Η επιτυχία ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των πολλών. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Επειδή κανέναν δεν έπεισε πως δεν  υπήρξε συμβιβασμός (τουλάχιστον) με τον ΣΥΡΙΖΑ, και δέχτηκε σφοδρή έως και πικάντικη κριτική από τα social media, σε tweet του το πρωί της Τρίτης, προσπάθησε να αμυνθεί: «Η άποψή μου για την #κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπωθεί δημόσια και παραμένει η ίδια» γράφει. Ταυτοχρόνως παραπέμπει σε παλαιότερο κείμενό του.

Φυσικά, οι πληροφορίες άλλα λένε, και συγκεκριμένα πως βεβαίως και η θέση έχει την πολιτική έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήκε μάλλον αυτό τον τρόπο για να γεφυρώσει το χάσμα. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε ενημερώσει το Μαξίμου ευθύς μόλις έσκασε το θέμα, ζητώντας να το χειριστεί… η επιτροπή κρίσεων. Πράγμα που μάλλον γέλιο προξένησε.

Στο τέλος, κλείστηκε συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, την περασμένη Παρασκευή. Αντ'' αυτού όμως, τους δέχτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Η συνάντηση δεν είχε καλή κατάληξη και την Δευτέρα ανακοινώθηκε η αποπομπή τους και η αντικαστάσταση με το νέο Δ.Σ. Οποιος θεωρεί πως το Μαξίμου δεν είχε πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο για τον κ. Μηλιό, μάλλον δεν γνωρίζει από πολιτική.

Η Tομέαρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, Ολγα Κεφαλογιάννη, σε δήλωσή της για την αντικατάσταση του Δ.Σ. αναφέρει: 

«Η απαξίωση του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζεται. Για μια ακόμα φορά ορίζεται νέος Πρόεδρος και νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Με τα προβλήματα να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και το Φεστιβάλ να βυθίζεται στην κρίση διαρκείας, που η Κυβέρνηση δημιούργησε με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από μία σοβαρή συλλογική προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να αναδείξει τη θέση της χώρας στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον με δυναμισμό και εξωστρέφεια, εξελίσσεται σε πεδίο εφαρμογής ασκήσεων κομματικών ισορροπιών.

Δυστυχώς ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε διάθεση να μπει ένα τέλος στην αποδόμηση του Φεστιβάλ. Το λιγότερο που περιμένουμε είναι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να δώσει τις δέουσες απαντήσεις.
Μόνο λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία!».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις σχετικά και με τον διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή στο Φεστιβάλ, τον οποίο είχε προκηρύξει το προηγούμενο ΔΣ αλλά όπως είχαμε γράψει στο Liberal, ήταν αμφίβολο κατά πόσον θα έκανε το ίδιο και την επιλογή.

Αντιγόνη Καρατάσου