Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της documenta 14 στην Αθήνα παρουσιάζοντας στο αίθριο του ισογείου το φωτεινό γλυπτό του σύγχρονου σπουδαίου καλλιτέχνης Robert Wilson, «La Traviata». To έργο αυτό του μεγάλου μάγου του φωτός είναι μια ήρεμη σύνθεση, με ήπιες χρωματικές εναλλαγές και απλές φωτεινές ράβδους γύρω από τρεις άξονες, που γοητεύει τον θεατή.
Η είσοδος στο ισόγειο είναι ελεύθερη και το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο έως τον Οκτώβριο 2017.
H La Traviata είναι ένα πλήρες έργο τέχνης: αρχιτεκτονική, φως, ποίηση, χορός και κίνηση. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, «είναι ένα φανταστικό σκηνικό που επιτρέπει στον παρατηρητή να συλλογιστεί. Το φως, προκαλεί ηρεμία που ενισχύει τις αισθήσεις, κάτι που τον βοηθά να ακούσει και να αντιληφθεί το περιβάλλον».
Ο Robert Wilson σημειώνει πως το έργο είναι καρπός της«μείωσης γλωσσών των λέξεων, χειρονομιών και συμπεριφορών στις βασικές γραμματικές τους, με την ελάχιστη δομή της πολυπλοκότητάς τους». Το αποτέλεσμα είναι απολύτως αφηρημένο και μη ερμηνευτικό, , αφήνοντας στον θεατή την ευκαιρία να κατασκευάσει ελεύθερα το δικό του, ευφάνταστο σύμπαν. Το φως είναι ο χώρος, και χωρίς αυτό, τίποτα δεν θα έχει την ίδια διάσταση».
Ο Wilson είναι κυρίως άνθρωπος του θεάτρου. Θα συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης και τον Θοδωρή Οικονόμου, διεθνώς γνωστό συνθέτη και πιανίστα, σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο στις 6 Απριλίου.
Τα σπουδαία έργα τέχνης, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ θα αποτελέσουν το σκηνικό για την εκδήλωση. Τη βραδιά θα ανοίξει ο Θ. Οικονόμου, με μια συναυλία στον τελευταίο όροφο, στην αίθουσα του Παρθενώνα. Ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Δημήτρης Παντερμαλής θα κάνουν μια συζήτηση με θέμα τη σημασία του φωτός στο θέατρο, την τέχνη και την Ιστορία.
Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Στη 1 μ.μ., ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθ. Δημήτρης Παντερμαλής, θα παρουσιάσει στους επισκέπτες το αντίγραφο της Κόρης 685 στο οποίο πριν από 100 χρόνια, ο ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gillieron (1885–1939) πρόσθεσε τα αρχαία χρώματα σύμφωνα με την αποτύπωση του πατέρα του L. E. Gillieron (1850-1924), επίσης ζωγράφου, που έγινε αμέσως μετά την ανεύρεση του γλυπτού, το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα.
Το ίδιο βράδυ, στις 7 μ.μ., θα προβληθούν στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός». Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την μαντική βελανιδιά της Δωδώνης.
Την ημέρα αυτή το εστιατόριο του Μουσείου στον δεύτερο όροφο θα σερβίρει «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο».
Αντιγόνη Καρατάσου