Έχοντας ολοκληρώσει 2.387.148 εκατ. εμβολιασμούς στην επικράτεια εκ των οποίων 767.071 άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενώ 1.620.079 εκατ. έχουν κάνει μόνο την 1η δόση, η εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορωνοϊό συνεχίζονται με ένα μέσο όρο των 52.000 εμβολιασμών την ημέρα, για 6 ημέρες την βδομάδα (Κυριακή δεν λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα). Στόχος να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πρώτο τείχος ανοσίας.
Το ορόσημο, αυτό που οι ειδικοί τοποθετούν μέσα στον Μάϊο, περιλαμβάνει τον πλήρη εμβολιασμό των ευπαθών ατόμων, ηλικίας άνω των 60 ετών, ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η είσοδος των τουριστών στην χώρα, μετά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού την 14η Μαϊου.
Η επίτευξη μιας πρώτης γραμμής ανοσίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να γίνουν βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς οι αναλύσεις των λυμάτων από τον καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη δείχνουν μια σταθεροποίηση, αλλά ακόμα το ιικό φορτίο εκεί έξω-στην κοινότητα- παραμένει υψηλό.
Το Ισραήλ μας δείχνει τον δρόμο και θέτει τα ορόσημα στην εμβολιαστική κάλυψη
Εφόσον τηρηθούν οι παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι εταιρίες -και δεν αργήσει να λυθεί το προσωρινό πάγωμα της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, που με τη σειρά του προκάλεσε την αναστολή της διάθεσης των αναμενόμενων δόσεων στα Ευρωπαϊκά κράτη- τότε, μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί με αυτούς τους ρυθμούς στην πατρίδα μας άλλοι 676.000 εμβολιασμοί.
Σε αυτό το ορόσημο, οι πλήρως εμβολιασμένοι (με 2 δόσεις) θα ανέρχονται 1 εκατ. άτομα, ενώ άλλα 2 εκατ. πολιτών θα έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με ένα μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησε στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης, βασισμένος στο παράδειγμα του Ισραήλ, την πρώτη χώρα που κατέκτησε την συλλογική ανοσία και προχώρησε σε πλήρη άρση των περιορισμών, στην πατρίδα μας θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί αναλογικά το 27% του πληθυσμού, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτερο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και μετακινήσεων.
Την εκτίμηση αυτή, την στηρίζει στα πολλά και εμπεριστατωμένα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα από τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων και της επιχείρησης εμβολιασμού στο Ισραήλ.
Ήδη στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 15% των πολιτών και υπολείπεται ένα 12% -που αντιστοιχεί 1,28 εκατ ανθρώπους- για να εξασφαλίσουμε εμβολιαστική κάλυψη στο 27% του εγχώριου πληθυσμού ή σε 2,9 εκατ. ανθρώπους.
Ο κ. Ατσαλάκης επισημαίνει πως αν τηρηθεί ο προγραμματισμένος ρυθμός των εμβολιασμών θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς μείωσης των περιορισμών που ακολούθησε το Ισραήλ.
Ορόσημο και το κλείσιμο των σχολείων
Ένα ακόμα ορόσημο για την αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι το τέλος Ιουνίου, καθώς τότε θα πέσει η αυλαία στη σχολική χρονιά και θα πλησιάζει στο τέλος της η εξεταστική περίοδος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Φέτος, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Covid και του γεγονότος πως τα σχολεία έκλεισαν στις περισσότερες χώρες για μεγάλα διαστήματα (αλλού για 4 μήνες, στην πατρίδα μας τουλάχιστον για 5 μήνες), ματαιώθηκαν οι διεθνείς εξετάσεις του προγράμματος International Baccalaureate (IB) σε πολλά κράτη (μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα), οπότε είναι πιθανό τα ταξίδια αναψυχής για τις οικογένειες να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Πριν την μεγάλη εβδομάδα η απόφαση του FDA για το εμβόλιο J & J
Στο μέτωπο του εμβολίου της J & J, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περίπου 8-10 ημέρες για να μελετήσει τα 7 περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης (6 επιβεβαιωμένα, 1 υπό διερεύνηση), που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και να εκδώσει τη απόφασή του.
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται για 6+1 περιστατικά σε 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson σε γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών, γεγονός που αντιστοιχεί σε 1 περιστατικό σπάνιας θρόμβωσης ανά 200.000 δόσεις.
Μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή θα έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της και όλοι ελπίζουν πως η διάθεση των εμβολίων της J & J θα ομαλοποιηθεί. Τη ίδια μέρα (Σάββατο του Λαζάρου) αναμένεται να ανακοινώσει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων την σύστασή της για επικείμενες άρσεις περιορισμών για το Πάσχα, στηριζόμενη στα δύο «όπλα» της επιχείρησης «’Αρση», τους εμβολιασμούς και τα self -test.
Αν σε όλη τη διάρκεια του Μαϊου τηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί εμβολιασμού (μ.ο. 52.000/ημέρα), τότε από την 1/5 μέχρι τις 30/5 θα έχουν πραγματοποιηθεί 1,35 εκατ. εμβολιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από το 1,28 εκατ. που θεωρεί ως προϋπόθεση το μοντέλο του καθηγητή Γιώργου Ατσαλάκη, για την γενικευμένη άρση των περιορισμών.
Με αυτόν τον υπολογισμό συμφωνεί και το μοντέλο του καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ Νίκου Θωμαϊδη, που στηρίζεται στην ανάλυση των λυμάτων, καθώς και ο ίδιος προβλέπει αισθητή μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού μετά τις 20 Μαϊου και προς το τέλος του μήνα, οπότε η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, όπως ο ίδιος σχολιάζει.