Πρώτο τείχος ανοσίας ως τις αρχές Μαΐου - Ποιοι παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς

Πρώτο τείχος ανοσίας ως τις αρχές Μαΐου - Ποιοι παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς

Τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών, μαζί με την πρώτη ομάδα των 270.000 ατόμων με υποκείμενα νοσήματα τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Αμέσως μετά ξεκινούν οι εμβολιασμοί της δεύτερης ομάδας των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, που θεωρούνται λιγότερο σοβαρά και η οποία αριθμεί περίπου 1 εκατ. πολίτες.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγώντας πως αμέσως μετά από τις παραπάνω κατηγορίες θα ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των επαγγελματικών ομάδων, που λόγω της συχνής τους επαφής με μεγάλο αριθμό πολιτών θεωρούνται υψηλού κινδύνου, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία για τους εργαζόμενος στον τουριστικό κλάδο.

Στην ουσία, ο αξιωματούχος του υπ. Υγείας περιέγραψε τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία του πρώτου τείχους ανοσίας, το οποίο όταν υψωθεί θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, στη μείωση των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και προφανώς στην ομαλότερη επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας σε μία μορφή κανονικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέσα στον Απρίλιο η Pfizer έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει 1,071 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, ενώ η Johnson & Johnson θα τηρήσει το πρόγραμμα παραδόσεων που έχει εξαγγείλει για το δεύτερο τρίμηνο στέλνοντας συνολικά στην Ελλάδα 1,2 εκατ. δόσεις  για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με την ημερομηνία άφιξης των πρώτων δόσεων  να τοποθετείται χρονικά κάπου στα μέσα Απριλίου

Αυξάνεται η συμμετοχή στον εμβολιασμό - Αναλυτικά η κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.