Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας - Εντοπίστηκε στα Χανιά

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας - Εντοπίστηκε στα Χανιά

Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε ο υπουργός, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Θ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, υπεβλήθη σε rapid τεστ που βγήκε αρνητικό αλλά την επομένη ήμερα παρουσίασε συμπτώματα. Εν συνεχεία, τα rapid τεστ ήταν αρνητικά μέχρι τις 29 Νοεμβρίου που βγήκε θετικό και έγινε επίσης έλεγχος με pcr.  Το αποτέλεσμα ήταν θετικό  και μάλιστα ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο ασθενής υπεβλήθη σε τεστ γονιδίων και επιβεβαιώθηκε πως ήταν κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Αυτή την ώρα ο συμπολίτης μας βρίσκεται σε καραντίνα και έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του.  Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο Θ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων
 

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα οποία όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών πρέπει να έχουν λάβει πρώτη μοναδική έως και 16η Ιανουαρίου 2022 και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο. O υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης, τους τελευταίους έξι μήνες ενώ τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test. Για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα απαιτείται και PCR.

Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι έχει τεθεί στην Επιτροπή για σύντμηση του χρόνου της αναμνηστικής δόσης στους τέσσερις μήνες. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν κλειστεί 25.000 ραντεβού για πρώτη δόση στις ηλικίες των 60 ετών και άνω, ωστόσο 493.000 πολίτες της εν λόγω ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εμβολιαστεί.