Σε «διάλογο-εξπρές», προκειμένου να πάρει πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δώσατε αυξήσεις χωρίς σύστημα αξιολόγησης, κυρίως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά σας γραφεία. Υπάρχουν στρεβλώσεις στο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους. Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από φίλους και συγγενείς;», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος μάλιστα έμμεσα στην υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχοινά-Παπαδόπουλου ανέφερε: «Πώς θα ένιωθαν ιστορικοί αγωνιστές της Αριστεράς όταν τα εγγόνια τους επικαλούνται τους αγώνες τους για μια θέση στο δημόσιο».
Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, με επιχειρήματα, αλλά και με αυτοκριτική.
«Η αλήθεια είναι ότι κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαμε ή δεν θέλαμε να δούμε το πρόβλημα που ερχόταν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με συλλογικές ευθύνες διαμορφώθηκε ένα σύστημα στρεβλό», είπε.
Αναφερόμενος στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Όταν τάζετε την 13 η σύνταξη δεν τα ξέρατε ή μήπως το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο πριν ένα χρόνο και με τις παρεμβάσεις σας δεν έγινε». Ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει και συγγνώμη από τον λαό. «Ούτε ένα συγγνώμη, να τους μιλήσατε με ειλικρίνεια, την Κυριακή επιλέξατε τις προσωπικές επιθέσεις και τον διχασμό των Ελλήνων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα χρόνο μετέτρεψε την ελπίδα σε απόγνωση, καθώς οδηγήσατε την χώρα στα όρια του εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε της τράπεζες, υπογράψατε τρίτο Μνημόνιο!».
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια φράση του κ. Γιαννίτση: «Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία». Και συνέχισε: «Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι νομοθετήθηκαν μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, «έστω κι αν δεν ήταν αρκετές».
«Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης των κύριων συντάξεων και ούτε είχε τεθεί από την τρόικα τέτοιο θέμα πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείματος. Είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση την αξιολόγηση που επιβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060», επισήμανε για να καταλήξει λέγοντας: «Το 2016 οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό της δικιά σας ανικανότητας. Είστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Εξανεμίσατε τις θυσίες των πολιτών, μας πήγατε τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω».
Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλλειψαν φυσικά και οι αιχμές προς τον κ. Τσίπρα: «Αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας. Μήπως να πάτε εσείς να τους συναντήσετε, όπως πέρυσι όταν ανεβαίνατε στα τρακτέρ;», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως την πιο επιβλαβή στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο (συνήθως ήρεμος) Αλέξης Τσίπρας σε κάποιο σημείο έσπευσε να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη εκτός μικροφώνου (και ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπταν συχνά τον πρόεδρο της ΝΔ).
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε, τέλος, σαφές μήνυμα προς όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως τι έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα, είτε στις εκλογές είτε στο πρόσφατο δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε: «Θα βάλουμε όλοι πλάτη, θα μοιραστούμε τα βάρη δίκαια και θα τα καταφέρουμε».
Δευτερολογία Κυρ. Μητσοτάκη: «It's the IMF, Euclid»!
«It's the IMF, Euclid»! Με αυτήν την ατάκα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι συμβαδίζει με τον ΔΝΤ, την ώρα που διάβαζε το περίφημο έγγραφο με την υπογραφή Τσακαλώτου που ζητούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπαινίχθηκε εκ νέου ότι θα προτείνει εξεταστική επιτροπή για τα όσα συνέβησαν στην περίφημη διαπράγματευση. «Θα έρθει η ώρα της συζήτησης για τι πραγματικά γνωρίζατε από όσα είπε ο Βαρουφάκης και διαρρέουν οι υπουργοί σας. Δεν είναι της παρούσας αλλά θα έρθει η ώρα τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι «Δεν είμαι με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και πήγατε με το ΔΝΤ»!
Ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του επέμεινε στην ρήτρα μηδενικού ελλείματος, «γιατί είναι ένα δίκαιο και σωστό μέτρο». Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι και η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε κομματικούς διορισμούς, καθώς όπως είπε «δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια, δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι είχα ασκήσει κριτική στις ποσοστώσεις». «Αλλά αν εσείς κάνατε τα ίδια μην επικαλείστε το ηθικό πλεονέκτημα», συμπλήρωσε. Σχετικά με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων αφού ρητορικά είπε προς τον πρωθυπουργό «διώχθηκαν άνθρωποι που πέρασαν την αξιολόγηση», ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνηση είναι να γίνει «μια κομματική εκκαθάριση».
Αλέξανδρος Διαμάντης