Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τριμερείς συνομιλίες για θέματα φυσικού αερίου με τη Ρωσία στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz μέσω του λογαριασμού της στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο άμεσα από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015, μετά την κατάρρευση των σχέσεων των δύο κρατών, αφότου η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία.
Η Naftogaz δεν ανέφερε ποιος θα συμμετάσχει τις συνομιλίες που ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak έχει δηλώσει ότι ελπίζει να λάβουν μέρος στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στη Ρωσία για ένα τρίτο περίπου του φυσικού της αερίου. Πάνω από το μισό αυτής της ποσότητας διανέμεται στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας, αλλά από τότε που χειροτέρεψαν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει αυξηθεί και η πιθανότητα διαφωνιών για την κοστολόγηση, καθώς και για άλλα θέματα.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic υπηρετεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε θέματα φυσικού αερίου, προσπαθώντας να μειώσει κατά το δυνατό τον κίνδυνο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το χειμώνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Maros Sefcovic είπε ότι οι αξιωματούχοι της κάθε χώρας ίσως συναντιόνταν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την προμήθεια φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Sputnik, ο επικεφαλής της Naftogaz Andrei Kobolyev είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι 3STV χθες ότι η Ουκρανία έχει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για το χειμώνα, αλλά θα επιθυμούσε τις εγγυήσεις του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, για να είναι βέβαιη.
Στα πιο πρόσφατα γεγονότα στις μακροχρόνιες διαφορές των δύο χωρών για το αέριο, η Naftogaz είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2015 ότι δεν θα αγοράσει αέριο από την Gazprom λόγω του ψηλού κόστους, και ότι καθώς είχε άλλους προμηθευτές στην Ευρώπη, θα ξεκινούσε πάλι αγορές από τη Ρωσία μόνο εάν οι τιμές ήταν χαμηλότερες αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, είχε δηλώσει ότι σταμάτησε τη διανομή αερίου όταν έπαψε να πληρώνει η Ουκρανία.
Στο τέλος του 2015, η Ευρώπη διαμεσολάβησε σε τριμερείς συνομιλίες για ένα "χειμωνιάτικο πακέτο" για το διάστημα μεταξύ 2015 και 2016. Παρά την έλευση του χειμώνα φέτος, δεν έχει επέλθει συμφωνία για το 2016-2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ