Με πρώτο πλάνο αρκετές περιοχές της χώρας να πλησιάζουν στο «κόκκινο» και τη δυναμική του ιού να εντείνεται, συνεδριάζουν την Παρασκευή το πρωί οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα για την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, από την Πολιτική Προστασία διερευνάται ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών σε χώρους όπου δημιουργείται συνωστισμός με τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, είτε για ψώνια είτε για άσκηση, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα και το ενδεχόμενο καθιέρωσης αυστηρών τοπικών lockdown όταν μια περιοχή μπαίνει στο "κόκκινο".
Αντίστοιχα υπό διερεύνηση μπαίνει και πάλι το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων, καθώς αυτή τη φορά οι λοιμώξεις στα παιδιά του δημοτικού έχουν αρχίσει να αυξάνονται και επειδή ένα πιθανό συνάχι δεν διερευνάται, στην περίπτωση προσβολής του παιδιού από κορονοϊό, η λοίμωξη μπορεί μεν να μην επηρεάσει το παιδί, όμως η διασπορά στους οικείους θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Πόσο μάλλον, όταν οι γονείς αποδεσμεύονται από τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματά τους και μπορούν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, διασπείροντας κι εκείνοι με τη σειρά τους τη νόσο στον επαγγελματικό τους χώρο μέχρι να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί η εξάπλωση κυρίως των μεταλλαγμένων στελεχών. Κατ΄ αρχήν λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, αφού θεωρείται πως διασπείρουν την πανδημία τουλάχιστον κατά 50% ευκολότερα, αλλά και γιατί όσο περισσότερο επικρατούν, τόσο ευκολότερες γίνονται για τον ιό επόμενες μεταλλάξεις.
Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, αλλά με μέτρα που θα έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση, καθώς ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα ενόσω η πανδημία συνεχίζεται.
Οι περιοχές σε κίνδυνο
Στη χθεσινή σύσκεψη των επιδημιολόγων, επισημάνθηκε η άνοδος των κρουσμάτων στην Αχαΐα και την Αττική, αν και ανοδικές τάσεις παρατηρούνται επίσης στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, οι οποίες παρουσιάζουν τάσεις υπερδιπλασιασμού των κρουσμάτων από το αναμενόμενο σε ημερήσια βάση.
Αντίστοιχα και η Αττική εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και τους τομείς της Αθήνας, εντείνοντας τους προβληματισμούς καθώς πρόκειται για την περιφέρεια που φιλοξενεί περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας.
Πάντως, δεν διαφαίνεται ακόμη η σύγκλιση των στελεχών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς κάποια συγκεκριμένη πρόταση έναντι κάποιας άλλης, καθώς τα πιθανά μέτρα θα συζητηθούν αναλυτικά, σήμερα.
Σημειώνουμε ότι χθες οι εισαγωγές ήταν σημαντικά αυξημένες, φτάνοντας τις 193 σε ολόκληρη τη χώρα, με 1177 ανθρώπους να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους covid (από 1149 χθες) και 279 ανθρώπους σε ΜΕΘ covid, εκ των οποίων οι διασωληνωμένοι έφταναν τους 249.
Η πρόγνωση
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το σχετικό μοντέλο που συνυπολογίζει τις παραμέτρους εξέλιξης της πανδημίας, είναι απαραίτητο το lockdown στην Αττική, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσεται.
Στην πρότασή του προς την Επιτροπή, ο κ. Σαρηγιάννης θα επισημάνει αύριο την ανάγκη εφαρμογής lockdown τριών εβδομάδων στην Αττική διότι πρέπει να ανακοπεί η τάση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ιδίως επειδή το τρίτο κύμα ξεκινά ήδη με σχεδόν 300 νοσηλευόμενους στην Εντατική, φέρνοντας τα προβλήματα πληρότητας πιο κοντά στο χρόνο. Για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει δυνατότητα αποφυγής του lockdown εφόσον εφαρμοστεί τηλε-εργασία σε ποσοστό 70%.
Ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγεί στο liberal.gr, ότι μπορεί με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα να οδηγούμαστε σε κορύφωση του τρίτου κύματος μετά το Πάσχα, κάτι που δεν θα ισχύσει, γιατί πολύ νωρίτερα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου περίπου, θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρότητα στις εντατικές, οπότε θα έχουν ήδη ληφθεί σοβαρά μέτρα.
Σύμφωνα με το μοντέλο, περί τις 20 Μαρτίου, οι εντατικές θα πλησιάζουν το ανώτατο όριο των 620 νοσηλευομένων που καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως αυτό θα έχει συμβεί, ενόσω τα κρούσματα θα είναι πολύ λιγότερα από εκείνη την περίοδο. Δηλαδή στις 20 Μαρτίου, οι εκτιμήσεις του μοντέλου - χωρίς πρόσθετα μέτρα - προβλέπουν περίπου 2.100 κρούσματα ημερησίως. Άμεσα, το μοντέλο προβλέπει σταθεροποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, ελαφρά μείωση για μια ακόμη εβδομάδα, και έναρξη ανοδικής πορείας από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά με αφετηρία τα 1.500 κρούσματα.
Την πορεία αυτή οδηγούν οι μεταλλάξεις, η μεγάλη διασπορά του ιού στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αλλά και στο κέντρο, καθώς και ο μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Στην εξάπλωση της νόσου, έχει συμπεριληφθεί η παράμετρος των εμβολιασμών, με πραγματοποίηση 400.000 δόσεων εμβολίου την ημέρα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ακόμα.