«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να υποχρεωθεί να υποφέρει αυτό που κατάφερα να αποφύγει στο παρελθόν, δηλαδή την ταπείνωσή της από την τρόικα», προειδοποίησε τη Γερουσία ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία την περίοδο 2011, όταν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν ξανά αντιμέτωπη με σενάρια χρεοκοπίας.
Είχε προηγηθεί η ομιλία προς το σώμα του νέου πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Ήταν μια ομιλία, μάλιστα, στην οποία ο Κόντε -πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά, Λουίτζι ντι Μάγιο και Ματέο Σαλβίνι (και νυν υπουργούς Οικονομικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών)- υπερηφανεύτηκε για τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στην κυβέρνηση, ότι είναι εκφραστής του λαϊκισμού και των αντισυστημικών απόψεων.
«Η αλήθεια είναι πως προκαλέσαμε μια ριζική αλλαγή και είμαστε περήφανοι γι'' αυτό», δήλωσε, για να προσθέσει: «Οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση κατηγορούνται ως λαϊκιστικές και αντισυστημικές. Εάν λαϊκισμός σημαίνει ότι οι κυβερνώντες αφουγκράζονται τις ανάγκες του λαού και εάν αντισυστημικός μεταφράζεται σε προσπάθεια εισαγωγής ενός νέου συστήματος, το οποίο ακυρώνει τα παλιά προνόμια και την ισχύ που αυτά συνεπάγονται, τότε ναι, αυτές οι δυνάμεις αξίζουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς».
Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, ότι οι κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη θα πρέπει να «έχουν ως στόχο να υπηρετούν τους πολίτες», γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία από την πλευρά του της εφαρμογής όσων προβλέπονται στο κυβερνητικό σύμφωνο, τα οποία είναι πρακτικά ασύμβατα με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών για το έλλειμμα και το χρέος και έχουν προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των αγορών και των επενδυτών. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Μετά την ομιλία του Κόντε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν έντονα ανοδικά με το 10ετές να φτάνει στο 2,815% (+10%).
Βεβαίως, άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η νέα κυβέρνηση να αρχίσει να ξεδιπλώνει την πολιτική της ατζέντα, για να διαπιστώσουμε τι και πώς εννοεί από όσα έχει πει. Η παρουσία του Κόντε στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με Μέρκελ και Μακρόν, θα είναι ένα πρώτο κρας-τεστ.
Γιώργος Παυλόπουλος
AP Photo/Gregorio Borgia