Πρόσκληση D. Trump στην Κίνα από τον Xi Jinping που ζήτησε «επανεκκίνηση των σινομερικανικών σχέσεων»

Πρόσκληση D. Trump στην Κίνα από τον Xi Jinping που ζήτησε «επανεκκίνηση των σινομερικανικών σχέσεων»

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για να προωθήσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις από μια νέα αφετηρία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Trump στο θέρετρο του Αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα χθες (τοπική ώρα), ο Xi δήλωσε ότι «υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να θέλει κάποιος να λειτουργήσουν οι σινοαμερικανικές σχέσεις και κανένας για να διασπαστούν».

Από την εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων πριν από 45 χρόνια, η διμερής σχέση, παρόλο που είχε σκαμπανεβάσματα, έχει σημειώσει ιστορική πρόοδο και έχει προσφέρει τεράστια οφέλη στους δύο λαούς, δήλωσε ο Xi.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα και ιστορικές δεσμεύσεις από τους ηγέτες και των δύο χωρών προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις τα επόμενα 45 χρόνια.

Παράλληλα, ο Xi προσκάλεσε τον Trump να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στο 2017. Ο Trump αποδέχθηκε την πρόσκληση με ευχαρίστηση και ελπίζει να πραγματοποιήσει το ταξίδι σύντομα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ