Προσφυγή κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών στο ΣτΕ για ακύρωση εγκυκλίου αδειοδότησης νέων μονάδων

Προσφυγή κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών στο ΣτΕ για ακύρωση εγκυκλίου αδειοδότησης νέων μονάδων

Στο ΣτΕ προσέφυγε σύσσωμος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών για την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε πρόσφατα ο Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ, Ν. Αντώνογλου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), «πρόκειται για μια εγκύκλιο αδειοδότησης νέων μονάδων η οποία δημιουργεί τρία πολύ σημαντικά προβλήματα και εγείρει πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της εγκυκλίου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εγκύκλιος αυτή επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από την σχετική νομοθεσία, την αδειοδότηση μονάδων σε περιοχές όπου ρητώς απαγορεύεται η ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας πριν από την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Πρακτικά το ΥΠΑΑΤ με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για αυθαιρεσίες, πρακτικές και «συναλλαγές» που είχαν γίνει και στο παρελθόν και που δεν ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό. Επίσης, η εγκύκλιος «τορπιλίζει» την διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου. Εδώ και τέσσερα χρόνια προχωράει με πολλές δυσκολίες η διαδικασία ίδρυσης των ΠΟΑΥ (περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών) όπως προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία της χώρας από το 2011. Με την εγκύκλιο αυτή, ανατρέπεται όλη η προετοιμασία που έχει γίνει σε πολλές περιφέρειες της χώρας, δημιουργούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί και είναι υπό αξιολόγηση. Η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί ξανά ερωτηματικά και επομένως προβλήματα στην προσέλκυση νέων επενδυτών οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας».

Εκπρόσωποι του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών σημειώνουν πως «εμείς οι παραγωγοί είμαστε οι πρώτοι που επιδιώκουμε την δημιουργία νέων μονάδων και την προσέλκυση υγιών επενδυτών στην χώρα. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει σεβόμενοι την ισχύουσα νομοθεσία και να μην αναβιώνει νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος. Εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε από τις τρίτες χώρες, τώρα με την εγκύκλιο αυτή δημιουργούνται προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και εντός της χώρας και μάλιστα με την συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Όταν όλες οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη όλου του κλάδου είναι ημιτελείς εδώ και χρόνια, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κίνητρο για την έκδοση αυτής της εγκυκλίου, αυτή την χρονική στιγμή, λίγο πριν την ολοκλήρωση των ΠΟΑΥ και κυρίως για ποιο λόγο δεν έχει ανακληθεί ακόμα. Υπενθυμίζουμε στους συναρμόδιους Υπουργούς πως το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών είναι ημιτελές, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014 - 2020 παραμένει ανενεργό και ο χωροταξικός σχεδιασμός του κλάδου σχεδόν στάσιμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ