Προς Σύνοδο Κορυφής ηγετών ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην Ευρώπη ο Μπάιντεν 

Προς Σύνοδο Κορυφής ηγετών ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην Ευρώπη ο Μπάιντεν 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι έχει να κάνει με την ουκρανική κρίση και όπως όλα δείχνουν η Ευρώπη προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπαιντεν. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί το παραμικρό ήδη έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για μία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, η οποία δεν αποκλείεται να συνδυαστεί σε κάποιο τμήμα της και με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με άλλα λόγια ο κ. Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να συζητήσει από κοντά τις εξελίξεις όχι μόνο με τις συμμαχικές χώρες της Ευρώπης αλλά και με τους ευρωπαικούς θεσμούς, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντε Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Εφόσον αυτό τελικώς καταστεί δυνατό θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό δείγμα ενότητας του Δυτικού Κόσμου απέναντι στην προκλητικότητα του Ρώσου Προέδρου.

Το παρόν θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις ελληνικές θέσεις στο ανώτατο επίπεδο παρουσία και του κ.Μπάιντεν. Θα είναι η πρώτη από τις συνολικά δύο φορές που Μητσοτάκης Μπάιντεν θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι, μια και πιθανότατα λίγο μετά από το Πάσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός  θα ταξιδέψει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Παρότι η ακριβής ημερομηνία για το συγκεκριμένο ταξίδι δεν έχει ακόμα καθοριστεί, οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο επιτελείων είναι στην τελική τους φάση. Επίσημη επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει  όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι το ραντεβού με τον κ. Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου,  κάτι που θα σφραγίσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις δυο χώρες. 

Ενεργό ρόλο στην πραγματοποίηση του ταξιδιού παίζει και η ομογένεια που δραστηριοποιείται στην Αμερική, με την πρόσφατη ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη στις ΗΠΑ να λειτουργεί καταλυτικά στην σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ Ελλάδας.