Προς παύση μελών του Δ.Σ. στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Προς παύση μελών του Δ.Σ. στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ πρόκειται να γίνουν σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα εντός της ημέρας. Χθες, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, στάλθηκε στον Τύπο μακροσκελές δελτίο Τύπου, το οποίο ξεκινά λέγοντας πως τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν προσωπικές διαφορές με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Προφανώς, το δελτίο Τύπου στάλθηκε εσπευσμένα, για σοβαρούς λόγους. Συγκεκριμένα, μετά την συνάντηση που είχαν τα μέλη του Δ.Σ. με τον Χρ. Βερναρδάκη, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, φανερό πως η κυβέρνηση θα «παραιτήσει» τα μέλη, μάλλον και εντός της ημέρας. Έτσι, δημοσιοποιήθηκε η μακροσκελής επιστολή που είχε συνταχθεί, αλλά με εντολή της κας Κονιόρδου δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.

Η κατάργηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ή τουλάχιστον η αντικατάσταση μελών του ήταν προαποφασισμένη. Απόδειξη η απόφαση στη «Διαύγεια», σύμφωνα με την οποία, εγκρίνεται η μετακίνηση του κ. Θεοδωρόπουλου στην Αγία Πετρούπολη για εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας- Ρωσίας. Στις ίδιες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήταν προσκεκλημένη να συμμετάσχει σε φόρουμ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, η πρόεδρος του Δ.Σ. Λιάνα Θεοδωράτου. Ανάλογη έγκριση μετακίνησής της όμως, δεν είδαμε.

Απαντώντας σε όσα κατηγορήθηκαν από τον κ. Θεοδωρόπουλο σε συνέντευξη Τύπου, το Δ.Σ. του Φεστιβάλ ξεκινά από το ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής «παρά τα μονότονα και συστηματικά αιτήματά μας, όπως αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ουδέποτε από το τέλος αυτής της περιόδου μέχρι και σήμερα, ο απολογισμός υποβλήθηκε προς έγκριση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως κατά νόμο ορίζεται».

Οι συμβάσεις των εργαζομένων

Επόμενο ζήτημα είναι η μεταβατική απασχόληση των εργαζομένων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους έχουν μονοετείς ανανεούμενες συμβάσεις, μέχρι το τέλος του 2017. Το Δ.Σ. αναφέρει πως σύμφωνα με τροπολογία στη Βουλή, είχε δικαίωμα να προκηρύξει την κάλυψη των θέσεων. Επίσης, είχε δικαίωμα και υποχρέωση να προκηρύξει τη θέση του γενικού διευθυντή. «Μετά από παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου η διαδικασία καθυστέρησε μία εβδομάδα μέχρι την συνάντηση του προεδρείου του Δ.Σ. μαζί της», σημειώνεται. «Αυτή την στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται με το Δ.Σ. να παίρνει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού της εταιρείας. Επιπλέον, η προκήρυξη για τη στελέχωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή είχε από την πρώτη στιγμή αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ». (Όμως, κάποιοι δεν θέλουν να αποφασίσει αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, ίσως επειδή θέλουν συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους «αποπομπής» του συμβουλίου, και μάλιστα εσπευσμένης).

Το Δ.Σ. αρνήθηκε να προσλάβει έναν ακόμα σύμβουλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, πρώτον επειδή εκκρεμούσε ακόμα η ανανέωση των συμβάσεων του συνόλου των εργαζομένων και δεύτερον επειδή θα επρόκειτο για τον πέμπτο σύμβουλο. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η επιτελική ομάδα αριθμεί ήδη τέσσερις καλλιτεχνικούς συμβούλους, μία σύμβουλο επικοινωνίας και δύο γραμματείς, πλέον του ήδη υπηρετούντος προσωπικού στην Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ. Το Δ.Σ. του οργανισμού έκρινε ότι η εκτέλεση του εναπομείναντος προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, δεν επέτρεπε την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση, ενώ μετέθεσε το ζήτημα για τις αρχές του νέου οικονομικού έτους, οπότε και προτίθεται να διαρρυθμίσει διαφορετικά το ζήτημα του συνολικού ποσού μισθοδοσίας της ομάδας που πλαισιώνει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Διακόσιες χιλιάδες για το 2017

Σημειωτέον δε ότι το ύψος του τρέχοντος ποσού για τη μισθοδοσία του καλλιτεχνικού επιτελείου αγγίζει ετησίως τις 174.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του 5ου καλλιτεχνικού συμβούλου μουσικής και η ανανέωση της σύμβασης του συμβούλου για τις διεθνείς μετακλήσεις που θα είναι προσαυξημένη κατά 5.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στα 200.000 ευρώ για το 2017».

Αναφορικά με τα ταξίδια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, «μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί το ποσό των 18.499,12 ευρώ. Στη με αρ. 25 συνεδρίαση του Δ.Σ., της 10ης/10/2016 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εισηγήθηκε προς έγκριση το επιπλέον ποσό της τάξεως των 29.600 ευρώ για την πραγματοποίηση επιπλέον 26 ταξιδιών (4 ταξίδια εσωτερικού και 22 εξωτερικού δύο από τα οποία ήταν σε υπερατλαντικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία) για τον ίδιο και τους τέσσερις μέχρι τώρα συμβούλους του, για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη.

Επιπλέον, ο καλλιτεχνικός του σύμβουλος Matthias von Hartz, υπεύθυνος για τις διεθνείς μετακλήσεις, ζήτησε 12.000 ευρώ για τις δικές του μετακινήσεις, χωρίς να καταθέσει σχετικό αναλυτικό αίτημα στο Δ.Σ. Δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ και του γεγονότος πως ο συνολικός προϋπολογισμός των ταξιδιών της καλλιτεχνικής διεύθυνσης αγγίζει το ποσό των 60.000 ευρώ μόνο για το φθινόπωρο του 2016, το Δ.Σ. ζήτησε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να τροποποιήσει την εισήγηση, μειώνοντας το συνολικό κόστος και να την καταθέσει εκ νέου προς έγκριση στο Δ.Σ. Στην τελευταία εισήγηση, μετά την αφαίρεση των δύο υπερατλαντικών ταξιδιών κόστους 5000 ευρώ, το συνολικό κόστος κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ περίπου και εκκρεμεί να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Να σημειώσουμε εδώ, πως ακόμη και στα ταξίδια, όπου τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτονται από το φορέα που έχει προσκαλέσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ή τους συμβούλους του, η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, και στις περιπτώσεις αυτές, καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση της τάξης των 100 ευρώ τόσο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, όσο και σε καθένα από τους συμβούλους του».

Σχετικά με τα 1,265,95 ευρώ για το κινητό του καλλιτεχνικού διευθυντή που αρνήθηκε να πληρώσει ο οικονομικός διευθυντής, επιμένει ότι ορθώς έπραξε. «Ακολούθως,» σημειώνεται, «το Δ.Σ. του οργανισμού, όταν τέθηκε ενώπιον του το αίτημα, αρνήθηκε να αναδεχθεί το ποσό της καθ' υπέρβαση δαπάνης, καθόσον τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από το νόμο. Ειδικότερα, το Δ.Σ. του οργανισμού είχε αναλάβει με την υπογραφή σχετικού συμβολαίου από τον προηγούμενο Πρόεδρο, κο Γεώργιο Αντωνακόπουλο, την υποχρέωση κάλυψης ποσού 100 ευρώ ανά μήνα για την τηλεφωνική σύνδεση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή». Υπάρχει και σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία επιβαρύνεται ο υπάλληλος ή λειτουργός «για χρήση καθ' υπέρβαση του ποσού».

Και γιατί πληρώνουν ακόμα το κινητό του απελθόντος Προέδρου κ. Γ. Λούκου; Η είδηση εδώ είναι ότι ΔΕΝ το πληρώνουν. «Ο ισχυρισμός αυτός είναι ακριβής ως προς το ποσό των 87,84 ευρώ που πράγματι αφορά πάγια τέλη από σύνδεση στο όνομα του κου Γ. Λούκου. Η διαπίστωση αυτή προέκυψε με αφορμή τον επίμαχο λογαριασμό (του κ. Θεοδωρόπουλου) και οφείλεται σε μη καταχώριση της δήλωσης βούλησης περί διακοπής της σύνδεσης που κατέθεσε παρουσία υπαλλήλου της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, ο Γ. Λούκος ενώπιον εξουσιοδοτημένου καταστήματος της COSMOTE ΑΕ, μετά την απομάκρυνσή του από το Δ.Σ. της εταιρείας. Η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ έχει ήδη απευθύνει σχετική επιστολή προς τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ενώ το οφειλόμενο ποσό έχει ήδη συμψηφιστεί με οφειλόμενη αποζημίωση προς τον τέως Πρόεδρο από συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του ΔΣ».

Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν.

Αντιγόνη Καρατάσου