Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν οι βεβαιώσεις των προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 300.000, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει περιθώριο για αίτηση εξαίρεσης μέχρι την Παρασκευή.
Το μεσημέρι, στο μεταξύ, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πηγές αναφέρουν ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει αλλαγή των ισχυόντων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.
«Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα», τόνισε σχετικά με την παράταση των μέτρων χθες Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οι δύο κύριοι παράγοντες που συνεξετάζουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας προκειμένου να διαμορφώσουν την εισήγησή τους είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε συνάρτηση με τον αριθμό εισαγωγών σε κλίνες Covid-19, καθώς και τον αριθμό των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Την ίδια ώρα, επί τάπητος τίθεται εκ νέου στο Μαξίμου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Τα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας
Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και στους άνω των 50 ετών ανοίγει και πάλι με τους εισηγήσεις υπέρ της άμεσης εφαρμογής του μέτρου να στηρίζονται στο ότι στους άνω των 60 λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς αυξήθηκε ο εμβολιασμός στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.
Με το ίδιο σκεπτικό, λένε οι υποστηρικτές της άμεσης επέκτασης της υποχρεωτικότητας, θα αυξηθεί το ποσοστό και στους 50 και άνω και ο ερχόμενος Μάρτιος – που πολλοί τοποθετούν και τη λήξη της πανδημίας – θα βρει τον πληθυσμό ακόμα περισσότερο θωρακισμένο.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι της παρούσης. Οι υποστηρικτές της άποψης θεωρούν πως η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ένα με δύο μήνες πριν, όταν βρισκόμασταν πριν από την επέλαση της «Όμικρον».
Σήμερα, με τη νέα μετάλλαξη να έχει σαρώσει ήδη σε νέες μολύνσεις και τους πολίτες να είναι σε πρωτοφανή κόπωση μετά από 23 μήνες πανδημίας, η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν ενδείκνυται για δύο λόγους: πρώτον, αυτός που θα κάνει τώρα την πρώτη δόση για να έχει κάποια ανοσία πρέπει να κάνει και τη δεύτερη: Συνεπώς θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας για να αποκτήσει κάποια ανοσία. Δεύτερος λόγος είναι πως στην παρούσα φάση η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα πολλαπλασιάσει την κοινωνική κόπωση.
Θετικά τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα των σχολείων
Παράλληλα, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Τα πάνω από 15.000 κρούσματα, εάν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία το πιθανότερο είναι πως δεν θα είχαν εντοπιστεί και θα επιβάρυναν την κοινότητα επιπλέον.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας: «Χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε «αποκαλύπτοντας» το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει της συνέχειας που στηρίζεται στο testing και στους εμβολιασμούς: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.
Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στη μετάλλαξη «Ο».
Τα προβλήματα πάντως είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν, κάτι που σημείωσε και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως το άνοιγμα των σχολείων θα πάει καλά με «το ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων» και θα αποτελέσει «προάγγελο και της ανοιχτής κοινωνίας».
Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου είναι τα εξής:
- Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, έξι άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
- Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
- Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.