Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διατήρηση ή μη των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία.
Τα σενάρια που ήθελαν την Επιτροπή να εισηγείται παράταση των μέτρων για ακόμη μία εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, αφού οι ειδικοί προσανατολίζονται στη διατήρηση των μέτρων.
Σημειώνεται πως στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται με τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου στην Αττική φθάνουν πληρότητα 90%, στη Θεσσαλονίκη 95% και στην Πάτρα έως και 100%.
Μάλιστα, την παράταση των μέτρων που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης για μια εβδομάδα προανήγγειλε το πρωί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής και «θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ τα μέτρα αναμένεται να παραταθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ εκτός από εστίαση και ψυχαγωγία θα αφορούν και τα γήπεδα.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν έως το τέλος Ιανουαρίου:
- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν ορισμένες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από σήμερα, με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων για περίοδο αποκλιμάκωσης από τον επόμενο μήνα να αφήνει αυτό το περιθώριο στην κυβέρνηση για «οριακές» βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν «ψίθυροι» περί επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης, χωρίς όμως να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στο ωράριο και στους όρθιους, ενώ στο «τραπέζι» των συζητήσεων έπεσε και η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.
Τελικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν προχωράει αφού κυριάρχησε η άποψη ότι δε θα πρέπει να χαθεί το θετικό momentum που καταγράφεται αυτή την περίοδο από τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Υπήρξε ο φόβος ότι εάν σταλεί το μήνυμα στους πολίτες περί μιας μικρής έστω χαλάρωσης τότε ο Φεβρουάριος από μήνας βελτίωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη.