Προς lockdown τύπου Μαρτίου οδεύει η Θεσσαλονίκη και μάλιστα τα νέα αυστηρότερα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αφού τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν ραγδαία στην πόλη τις τελευταίες μέρες.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή και το σύστημα των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ενδεικτική του συναγερμού που έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη είναι η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την πόλη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.
«Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι κάποιοι διακινδύνευσαν και συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών. «Καταλαβαίνω» είπε ο υπουργός Υγείας, «το άγχος και την κόπωση, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα».
«Η κυβέρνηση χτύπησε εγκαίρως καμπανάκια, όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά» ξεκαθάρισε.
Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή 9 μ.μ. και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτιμώντας ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ζερβας ανέφερε πως «είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε πως ήδη έχει εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. «Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δεν θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», τόνισε
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. @Vkikilias https://t.co/277cWRJ1ad
— ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (@YpYgGR) November 1, 2020
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Επίσης, ο κ. Κικίλιας με ανάρητσή του στο Twitter ανακοίνωσε πως από σήμερα, Δευτέρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ.
Από σήμερα οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του @eody_gr θα βρίσκονται και έξω από τα νοσοκομεία της #Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν, για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους. @arkouman pic.twitter.com/946wT6BHP4
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) November 2, 2020
«Θα χρειαστούν και νέα μέτρα»
Βέβαιος ότι θα απαιτηθούν και νέα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εμφανίστηκε και ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι Θεσσαλονικείς δεν επέδειξαν την ευθύνη που θα έπρεπε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως μολονότι η Θεσσαλονίκη είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο, «δεν ήχησε το καμπανάκι κινδύνου», ενώ έκανε λόγο για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.