Η Πολωνία ενδέχεται να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις έπειτα από μια συζήτηση που ξεκίνησε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διαμαρτυρία των γυναικών κατά της προηγούμενης ανάλογης απόπειρας που είχε γίνει σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα.
Το πολωνικό κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αποφάσισε χθες το βράδυ να στείλει προς εξέταση μια πρόταση που θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.
Μια άλλη πρόταση που του υποβλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των πολιτών, βάσει της οποίας θα επιτρέπονταν χωρίς όρους οι αμβλώσεις, απορρίφθηκε έπειτα από μια έντονη συζήτηση που διήρκησε μερικές ώρες.
Η πρόταση, που εστάλη προς εξέταση υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την οργάνωση Σταματήστε τις Αμβλώσεις, προβλέπει την απαγόρευση των «αμβλώσεων ευγονικής», δηλαδή όσων γίνονται εξαιτίας δυσμορφίας του εμβρύου ή επειδή το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί ενδέχεται να έχει κάποια αναπηρία, σωματική ή νοητική.
Σύμφωνα με την Kaja Godek, αρμόδια της οργάνωσης αυτής, για τέτοιους λόγους έγιναν 1.046 νόμιμες αμβλώσεις το 2016 στην Πολωνία, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 96% των αμβλώσεων στη χώρα.
«Το νομοσχέδιο, που είναι πολύ σύντομο, προβλέπει να καταργηθεί από τη νομοθεσία το δικαίωμα να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που κινδυνεύουν να είναι ανάπηρα», εξήγησε η Godek.
Αν ψηφιστεί η τροποποίηση στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που υιοθετήθηκε το 1993 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι επεμβάσεις αυτές δεν θα επιτρέπονται στην Πολωνία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας και όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία.
«Οι πολίτες στην Πολωνία συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορεύεται να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά. Σε διάστημα δύο μηνών η πρόταση υπογράφηκε από 830.000 ανθρώπους», τόνισε η Godek.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που πρόσκειται στην καθολική εκκλησία, δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο να επικυρώσει τη νομοθεσία. «Θα υπογράψω τον νόμο που απαγορεύει την ευγονική άμβλωση, πάνω απ' όλα για να αφαιρέσω το δικαίωμα να σκοτώνονται παιδιά με σύνδρομο Ντάουν», είχε δηλώσει.
Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα είναι λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε προκαλέσει το 2016 μεγάλες διαδηλώσεις γυναικών ντυμένων στα μαύρα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας, οδηγώντας τελικά στην απόρριψή του από το κοινοβούλιο.
Εκείνο το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκισης για τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που συμμετέχουν σε επεμβάσεις αμβλώσεων, αλλά και για τις ίδιες τις γυναίκες.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, αντίθετοι στην αλλαγή της νομοθεσίας, φορώντας μαύρα ρούχα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν και να «υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών».
«Σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω. Αγαπώ πολύ τη χώρα μου, όμως το πολιτικό κλίμα αλλάζει τόσο που δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω και να μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ», δήλωσε η 32χρονη Καμίλα Ραντέκα.
Απέναντι περίπου 15 διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων είχαν τοποθετήσει μια γιγαντοοθόνη στην οποία προέβαλαν εικόνων ματωμένων μωρών και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονταν κραυγές παιδιών. «Η άμβλωση είναι ο φόνος ενός αθώου παιδιού», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ