Την άποψη πως είναι παντελώς πρόωρη η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών, όταν οι πληθυσμιακές ομάδες που όφειλαν να εμβολιαστούν για να προστατευτούν- και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι- παραμένουν σε ποσοστό 30% περίπου μη εμβολιασμένοι, εκφράζει στο Liberal.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλοπούλου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Μάλιστα τα λόγια της είναι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τη δήλωση του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, «πως είναι απαράδεκτο να βάζουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, επειδή δεν εμβολιάστηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους».
«Το έχουμε τονίσει εδώ και καιρό πως αν τα παιδιά κολλήσουν τον ιό θα τον φέρουν στο σπίτι και γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν. Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι θα εμβολιάσουμε τα παιδιά για να προστατέψουμε τον παππού και την γιαγιά που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ θα 'πρεπε;» διερωτάται η καθηγήτρια Παιδιατρικής που έχει εδώ και καιρό υπογραμμίσει πως δεν είναι τα παιδιά η προτεραιότητα στην εμβολιαστική εκστρατεία αλλά όλοι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς.
Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού οφείλουν να εμβολιαστούν σε πολύ υψηλό ποσοστό, στο 100% και όχι να εμβολιάζουμε τα εγγόνια τους για να καλύψουμε το εμβολιαστικό κενό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει τακτικά και μελετά εξονυχιστικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από άλλες χώρες.
Ειδικότερα απασχολούν τους επιστήμονες της Επιτροπής τα ευρήματα από τις μυοκαρδίτιδες που έχουν καταγράφει σε νέους ανθρώπους μετα τον Covid εμβολιασμό, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν βρεθεί όλες οι παρενέργειες που εκδηλώθηκαν μετά την χορήγηση των εμβολίων και που έχουν καταγράφει από το ECDC.
«Θα μελετήσουμε όλα τα ευρήματα, θα ζητήσουμε και από τον ΕΟΔΥ όλα τα στοιχεία για τις λοιμώξεις covid ανά ηλικιακή ομαδα και ανά υποκείμενο νόσημα και αφού τα δούμε όλα αυτά ενδελεχώς -όταν θα τα έχουμε στα χέρια μας- τότε θα λάβουμε τις αποφάσεις μας για τις σχετικές συστάσεις που θα εκδώσουμε» λέει η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η θέση της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των παιδιών θα περιλαμβάνει σύσταση για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού.
Από τα λόγια της διαφαίνεται ότι το έργο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι εξαιρετικά περίπλοκο και ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ούτε ο ΕΟΔΥ το διευκολύνει δίνοντας γρήγορα κι αβίαστα τα απαιτούμενα στοιχεία…
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη «Δέλτα» που σαρώνει την Ευρώπη και δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς και το κοινό, η Ιωάννα Παυλοπούλου λέει ότι είναι οπωσδήποτε πολύ πιο μεταδοτική αλλά ότι στις χώρες που καταγράφηκαν επιδημικές εξάρσεις δεν σημειώθηκε αύξηση στις βαριές νοσηλείες, ούτε στους θανάτους.
«Αν ωστόσο έχουμε εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα πολύ περισσότερα κρούσματα και χρειαστεί να νοσηλευθεί μεγάλος όγκος ασθενών στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έχουμε μία αύξηση στους θανάτους. Πάντα όταν αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλειών στο ΕΣΥ, παρατηρείται ανοδική τάση και στους θανάτους, στατιστικά. Μέχρι τώρα πάντως τα στοιχεία δεν συνηγορούν στο ότι έχουμε μία πιο φονική μετάλλαξη» επισημαίνει η Ιωάννα Παυλοπούλου.
Αντίστοιχη παρατήρηση έχει κάνει πρόσφατα ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής ο οποίος τονίζει πως έχουμε περισσότερα κρούσματα καθώς το ινδικό στέλεχος (Δέλτα) είναι πιο μεταδοτικό, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει περισσότερες νοσηλείες, διασωληνώσεις ή θανάτους.
Με τους προλαλήσαντες συμφωνεί και ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, που θεωρεί ότι όλος αυτός ο συναγερμός με την μετάλλαξη Δέλτα είναι λίγο υπερβολικός
Αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει απο εδώ κι εμπρός, που είναι και το ζητούμενο, η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου υπογραμμίζει πως «τώρα είναι η ώρα να καλύψουμε τις ελλείψεις στις ομάδες που έχουνε μείνει μη εμβολιασμένα άτομα. Πρέπει να εμπλέξουμε όλους τους τοπικούς φορείς, τους δήμους, την κοινότητα, να εμπλέξουμε κάθε οργάνωση, όπως είναι οι οικολόγοι, ό,τι πιάνει και αγγίζει την νεολαία αλλά και τους μεγαλύτερους ανθρώπους και να στείλουμε στοχευμένα σ’ αυτούς το μήνυμα ότι το μόνο όπλο γι αυτή τη μετάλλαξη αλλά και για τις επόμενες μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός. Έχουμε εμβόλια τα οποία είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά σε ποσοστό άνω του 90% -και τα mRNA είναι αποτελεσματικά και το AstraZeneca και το Johnson & Johnson είναι αποτελεσματικά. Ας διδαχτούμε από το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας που εμείς σαν Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχαμε πει ότι δεν ήτανε σωστή αυτή η τακτική του να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με μία δόση. Αυτό έγινε στη Μ Βρετανία και ήταν λάθος όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, καθώς ο πληθυσμός βρέθηκε να είναι λιγότερο θωρακισμένος έναντι των μεταλλάξεων. Η στρατηγική της πατρίδας μας, να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με τη χορήγηση και της 2ης δόσης αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου η σωστότερη» καταλήγει η Ιωάννα Παυλόπουλου.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής επισημαίνει ξανά και ξανά πως πρώτα θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους κατοίκους των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών που θα πρέπει να τους προσεγγίσει η πολιτεία με κινητές μονάδες, με τον κατ' οικον εμβολιασμό για τους κατάκοιτους και ταυτόχρονα πρέπει πείσουμε και τους νεότερους να εμβολιαστούν μαζικά. Δεν μπορεί να έχουμε μόνο 40% εμβολιαστική κάλυψη στα παραγωγικά άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Κι αφού συμβούν όλα αυτά, τότε θα μιλήσουμε για τον εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών.