Σειρά δεσμεύσεων έμπρακτης στήριξης της ομογένειας της Ουκρανίας από την ελληνική Πολιτεία, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ελληνικά χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Μιλώντας σ'' ένα κατάμεστο ακροατήριο από ομογενείς στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μαριούπολης, ο κ. Κουίκ εξέφρασε καταρχάς τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει άμεσα το θέμα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Αν και δεν έκρυψε πως υπάρχει ένα ζήτημα συνεννόησης μεταξύ των ομοσπονδιών των παλιννοστούντων και των Ποντίων για το ποιος θα ορίσει εκπροσώπους στις 4 επιτροπές της Θεσσαλονίκης και τις 4 στην Αθήνα, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε για τους δικούς τους λόγους να καθυστερούμε άλλο σε βάρος εκατοντάδων αδελφών μας μιας εμπόλεμης περιοχής που ζητούν λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας ή της ταυτότητας». Τους διεμήνυσε, όπως εκμυστηρεύθηκε, να τα βρουν «γιατί δεν θα έχετε τη δική μας οργή, αλλά των ανθρώπων εδώ που ζητούν τα ελάχιστα από την πατρίδα».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η ελληνική Πολιτεία έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των χειμαζόμενων ομογενών της Ουκρανίας.
Τρίτον, παρείχε τη διαβεβαίωσή του σχετικά με τη διάθεση στο ελληνικό ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη ενός οχήματος, με τη συνδρομή ιδιωτικών χορηγιών. Επίσης, έκανε γνωστό πως μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού εξετάζουν και τη διάθεση δύο ιατρικών μηχανημάτων που έχει ζητήσει η διοίκηση του «Ιπποκράτη» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η λύση θα βρεθεί.
Ακολούθως, επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι, παρά την κρίση, το 2017 δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια για τις δράσεις της ομογένειας της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε ότι από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών και η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σχεδιάζουν την υλοποίηση σειράς άλλων δράσεων και προγραμμάτων. Ειδικότερα, ανέφερε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού διά της επιδότησης, μέσω της επιχορήγησης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, των 72 ομογενών δασκάλων που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στην Ουκρανία το τρέχον σχολικό έτος. Διευκρίνισε δε πως η ελληνική γλώσσα το σχολικό έτος 2016-2017 διδάσκεται στην Ουκρανία σε 3.359 μαθητές (σε 2.211 υποχρεωτικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα και σε 1.148 προαιρετικά) σε 57 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και ανθρωπιστικών αναγκών, καθώς και για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουίκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και στο έργο του πρύτανή του, Κώστα Μπαλαμπάνοφ. Λόγω της κρίσης που προέκυψε από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της αζοφικής, εξήγγειλε πως το πανεπιστήμιο θα ενισχυθεί για την κάλυψη των αναγκών της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας.
Εξίσου, έτεινε ευήκοον ους και στα αιτήματα για ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας, που απηύθυναν σήμερα οι δάσκαλοι κατά την επίσκεψή του κ. Κουίκ στο σχολείο Σαρτανά. Όπως προανήγγειλε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προγραμματίζονται δύο προγράμματα φιλοξενίας: το πρώτο που αφορά 80 έως 100 παιδιά, ηλικίας 8-13 ετών που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας θα αφορά για πρώτη φορά και άτομα τρίτης ηλικίας, όπως εξάλλου το εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως είπε, πρόγραμμα που αφορά τη λήψη ειδικού καναλιού της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ από την ομογένεια, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νόμοι που διέπουν το ουκρανικό κράτος για την τοποθέτηση δορυφορικού δέκτη. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των ομογενών από τη μητέρα πατρίδα, προέτρεψε στις δυνατότητες που δίνει το Διαδίκτυο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ