Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στις τράπεζες

Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στις τράπεζες

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά οι πελάτες τους κατέβαλαν προμήθειες 699,5 εκατ. ευρώ.  Οι αυξήσεις αυτές, τις οποίες οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στην τιμολογιακή τους πολιτική, είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019, καταγράφοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 5% στο κονδύλι «έσοδα από προμήθειες».

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά το α΄ εξάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανά τράπεζα ήταν για την Εθνική Τράπεζα: 164 εκατ ευρώ από 158 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, για την τράπεζα Πειραιώς: 188 εκατ ευρώ από 180 εκατ ευρώ, για την Εurobank 156 εκατ ευρώ από 138 εκατ ευρώ, ενώ για την Alpha Bank παρουσιάζεται μείωση στα 191,5 εκατ ευρώ από 197,7 εκατ ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018. 

Το ζήτημα για τις προμήθειες επανήλθε στο προσκήνιο όταν οι τράπεζες επέβαλαν νέες χρεώσεις για σειρά υπηρεσιών, όπως το κόστος για την ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού ή την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών καθώς όπως ανέφερε δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Προς επαναξιολόγηση οι τραπεζικές χρεώσεις