Προετοιμάζει τη χρεοκοπία της Βενεζουέλας ο Maduro;

Προετοιμάζει τη χρεοκοπία της Βενεζουέλας ο Maduro;

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι «κάτι ετοιμάζει» ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ο οποίος προχώρησε σε δύο κινήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να προετοιμάζουν το έδαφος για κήρυξη στάσης πληρωμών από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που βιώνει βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση -ενώ από τις 25 Αυγούστου υφίσταται τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Έτσι, αφενός, ο Maduro ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια προσπάθεια «απεγκλωβισμού» από το δολάριο, ενώ αφετέρου, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις τους κατόχους ομολόγων του δημοσίου και της πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.

Συγκεκριμένα, ο Maduro προανήγγειλε ότι στον επίσημο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιείται ένα καλάθι άλλων ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γιουάν.

«Η Βενεζουέλα θα θέσει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό διεθνών πληρωμών και θα δημιουργήσει ένα καλάθι νομισμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε παράλληλα μια αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 40%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο όπως αναφέρει βασίζει τον υπολογισμό του στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς, αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται πλέον σε 7 δολάρια τον μήνα.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν καλύπτει τις απώλειες από τον πληθωρισμό, ο οποίος στο πρώτο επτάμηνο του έτους «έτρεξε» με ρυθμό της τάξης του 250%.

Την ίδια στιγμή, απευθύνθηκε στους κατόχους ομολόγων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης: «Στο πλαίσιο της μάχης κατά του αποκλεισμού, ανακοινώνω ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες όλοι όσοι κατέχουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας και οι οποίοι επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Donald Trump καλούνται σε πολλούς κύκλους διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είχε ήδη «διμερείς συζητήσεις με κάθε έναν» από τους επενδυτές. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 74% όσων έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας είναι Αμερικανοί και Καναδοί.

«Ποιος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά; Εκείνοι οι κάτοχοι (ομολόγων) με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις», υπογράμμισε ο Maduro. «Έπειτα από αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων, η Βενεζουέλα θα πάρει θέση για να υπερασπιστεί τη νομική και οικονομική της ασφάλεια και τους κατόχους ομολόγων», τόνισε.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Εξαιτίας αυτού επηρεάζονται οι πληρωμές υπηρεσιών, φαρμάκων και τροφίμων προς τις ξένες εταιρείες.

Με τις αμερικανικές κυρώσεις, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στη ιστορία της, γεγονός που ώθησε τον Αύγουστο τον οίκο αξιολόγησης Fitch να μειώσει το αξιόχρεο της χώρας, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της είναι «πιθανός».

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η Βενεζουέλα και η PDVSA καλούνται να καταβάλουν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή χρεών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Δεν θα αργήσει να χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα