«Προεκλογική» επίσκεψη του αλβανού ΥΠΕΞ στην... Αθήνα

«Προεκλογική» επίσκεψη του αλβανού ΥΠΕΞ στην... Αθήνα

Για μία ακόμη επίσκεψη στην Αθήνα ετοιμάζεται ο αλβανός υπουργός εξωτερικών, μετά από μια περίοδο εντάσεων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση Ράμα, που σήκωσε το «λάβαρο» του ανθελληνισμού και μάλιστα τη στιγμή που ο αλβανικός Εθνικισμός επιδιώκει να βάλει την σφραγίδα του στις γειτονικές χώρες.

Η διήμερη επίσκεψη του Ντ. Μπουσάτι είναι ένα «δώρο» στην κυβέρνηση Ράμα, καθώς ενώ έχει ξεκινήσει άτυπα η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι η Αθήνα στηρίζει άνευ όρων την αλβανική κυβέρνηση, η οποία πάντως δεν εχει τις δυνατότητες να πιέσει τα Τίρανα να εγκαταλείψουν την ανθελληνική ρητορική, να σεβαστούν ουσιαστικά τα μειονοτικά δικαιώματα και να ακολουθήσουν την διεθνή νομιμότητα στις διμερείς σχέσεις. Η ελληνική «στήριξη» μάλιστα εκφράζεται τη στιγμή που στα Τίρανα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον του Ε. Ράμα και της κυβέρνησης του.

Ενώ στην Αθήνα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την επίσκεψη Μπουσάτι, στα Τίρανα υπήρξαν συντονισμένες διαρροές που ανέφεραν και την ατζέντα των συνομιλιών. Μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα θα είναι «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των έργου των Επιτροπών για τα σχολικά εγχειρίδια, για τα προξενικά θέματα, για τη σφραγίδα apostile, για το θέμα των ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία, καθώς και τη σύσταση της ομάδας εργασίας για την ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες...»

Ο Ε. Ράμα στρέφεται τώρα στην μειονότητα προσδοκώντας την υφαρπαγή των ψήφων της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και κινήσεις όπως η επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο αλβανός πρωθυπουργός στους Αγ. Σαράντα, όπου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του μικρού ελληνικού μειονοτικού κόμματος MEGA.

Η μόνη… παραχώρηση του κ. Ράμα ήταν η δήλωσή του ότι θα γίνει σεβαστή η Χάρτα των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, ενώ  για το θέμα των περιουσιών, παρέπεμψε στη… Δικαιοσύνη.

Από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι την Άνοιξη στην Αθήνα ο κ. Μπουσάτι, αλλά και την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα στις αρχές του καλοκαιριού, είχε μείνει εξαιρετικά «πικρή γεύση», καθώς η αλβανική πλευρά έβρισκε προσχήματα για να αθετήσει δεσμεύσεις της όπως είναι η λειτουργία των δυο στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες του Β Παγκοσμίου Πολέμου και να αποφύγει τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Ζωνών, ενώ έβαλε μονομερώς στην ατζέντα το θέμα των Τσάμηδων.

Επίσης κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχει λυθεί η «παρεξήγηση» για τη μορφή και το περιεχόμενο του μηχανισμού τη συγκρότηση του οποίου είχαν αποφασίσει οι δύο υπουργοί εξωτερικών, καθώς η αλβανική πλευρά θεωρεί ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα αντιμετωπισθούν και τα προβλήματα που «έχουν την προέλευσή τους στον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο», θέλοντας έτσι να επαναφέρει και το θέμα Άρσης του Εμπολέμου, αλλά και το Τσάμικο, ενώ στη συζήτηση αυτή η αλβανική πλευρά έδειχνε να υποστηρίζει την απαίτηση του κόμματος των Τσάμηδων που συνδέουν τη λειτουργία των δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων με την ανέγερση μνημείου για τους... πεσόντες Τσάμηδες στην Θεσπρωτία!

Πάντως πριν τρεις εβδομάδες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά την συνεργασία του με το Κόμμα των Τσάμηδων PDIU, απέρριψε την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη «σφαγή» των Τσάμηδων αλλά και για τις ευθύνες για τις επιφάσεις που ελήφθησαν από την Αλβανική Βουλή (που αφορούν την απόδοση στους Τσάμηδες της Αλβανικής υπηκοότητας). Το αίτημα αυτό είχαν απορρίψει και τα άλλα κόμματα, καθώς όχι μόνο θα οδηγούσε σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα την οποία κάνεις δεν θέλει να χρεωθεί προεκλογικά, άλλα και γιατί θα άνοιγε «παλιούς λογαριασμούς» με όσους αισθάνονται στην Αλβανία ως  κληρονόμοι τη πολιτικής Εμβέρ Χότζα...

Ν.Μ.