Ευθύνες στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για την γρίπη, επιρρίπτει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους επαγγελματίες υγείας», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για «σοβαρή αμέλεια» των επαγγελματιών υγείας που δεν εμβολιάζονται.
«Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στη χώρα μας είναι προαιρετικός. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικός (Μ.Βρετανία κλπ). Στην Αμερική δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ. Σημειώνει ότι τα Νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί και ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει όλα, καθώς όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ενίσχυση της καμπάνιας ενημέρωσης και παρακολούθηση της πορείας των εμβολιασμών.
«Η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας να ενημερώσει για την ανάγκη εμβολιασμού σχετίζεται και με τον χαμηλό αριθμό εμβολίων που προμηθεύτηκαν», σημειώνει. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το υπουργείο Υγείας έθεσε ως στόχο την τρέχουσα περίοδο ο εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017 - 2018 που ήταν 24,90% για τα νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας». Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πλημμελή ενημέρωση για τη γρίπη, υποτίμηση των θανάτων από γρίπη και λίστα αναμονής 60 διασωληνωμένων ασθενείς για ΜΕΘ».