Προβληματισμός για την αύξηση των θανάτων - Τι θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown
Κορονοϊός

Προβληματισμός για την αύξηση των θανάτων - Τι θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown

Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι εκτιμούν ότι μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα του lockdown η αύξηση θα είναι εκρηκτική, την ώρα που η πίεση στο Σύστημα Υγείας εντείνεται.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες μέρες. Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται σταθερά διψήφια νούμερα θανάτων ενώ το Σάββατο σημειώθηκε νέο «μακάβριο» ρεκόρ με 34 θανάτους σε 24 ώρες. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τους 200, αφού χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως 207 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Μέσα σε πέντε μέρες 108 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου covid-19, το 1/7 του συνολικού αριθμού νεκρών από την έναρξη της πανδημίας, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον τους 753, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν ακόμα έξι.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες πέντε μέρες ο απολογισμός των θανόντων ήταν::

7/11: 34 νεκροί
6/11: 14 νεκροί
5/11: 29 νεκροί
4/11: 18 νεκροί
3/11: 13 νεκροί

Για τη δραματική αύξηση των θανάτων τις επόμενες μέρες προειδοποίησε την Παρασκευή ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας πως «ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα. Δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Το 40-43% των διασωληνωμένων με Covid σε ΜΕΘ πεθαίνει»

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κορονοϊό θα υπήρχε ακόμα και αν με μαγικό τρόπο μπορούσαμε, όπως είπε, να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό νοσοκομείων ή κλινών ΜΕΘ.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνει. «Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Β. Κικίλιας: Μάσκες έως την άνοιξη

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της άνοιξης.

«Λέω εκ των προτέρων όμως, για να το καταλάβουν όλοι, ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες».

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων για άρση του lockdown

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο κρουσμάτων από τον συνωστισμό που προκλήθηκε το διήμερο πριν το lockdown θα φανούν σε 15 μέρες τόνισε η κα Παγώνη.

,Μιλώντας στο MEGA, η κα Παγώνη σημείωσε για τα μέτρα του lockdown πως αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Πρόσθεσε πως «αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή».

Σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να αρθεί το lockdown, η κα Παγώνη σημείωσε: πως «δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως».

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι,  η κα Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «εδώ και τρεις εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Δεν είχα πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω αν η απόφαση που ήταν πολιτική είχε συνιστώσες μη ιατρικές, οικονομικές. Έπρεπε να είχαν ληφθεί και άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν ήταν εφικτό».

Όσον αφορά τη διάρκεια του lockdown, η κα Λινού σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα, και από τα συνεπικουρούντα μέτρα στο lockdown. «Μάσκα, αποστασιοποίηση, μέτρα υγιεινής, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων και testing, αν δουλέψουν μαζί με το lockdown, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων σε τρεις εβδομάδες», επισήμανε.

«Πρέπει να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων»

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως το τέλος του lockdown θα προταθεί αν καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ πάνω από 50% σε διάστημα τριών εβδομάδων και αν τα ημερήσια κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000.

Την ίδια μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Alpha, και σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι' αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».

Διαβάστε ακόμα:

- Στους 763 οι νεκροί από κορονοϊό - 16 ασθενείς κατέληξαν τις τελευταίες ώρες

Σωρεία προστίμων 1η ημέρα μέτρων lockdown - 585 για μετακίνηση, 698 για μη χρήση μάσκας

- Κυρ. Μητσοτάκης: Να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να σώσουμε Δεκέμβριο - Χριστούγεννα

- Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 30/11 - Βροχή από πρόστιμα την πρώτη μέρα του lockdown

- B. Κοντοζαμάνης: Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1700