Προβληματισμό στους Δημοκρατικούς προκαλεί η πολιτική επιρροή της H. Clinton στους νεαρούς Αφροαμερικανούς

Προβληματισμό στους Δημοκρατικούς προκαλεί η πολιτική επιρροή της H. Clinton στους νεαρούς Αφροαμερικανούς

Ένα από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ εντοπίζεται στη δυσπιστία με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι νεαροί Αφροαμερικάνοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”.

Τον περασμένο μήνα έγινε σειρά ερευνών από κοινωνικούς οργανισμούς και ιδρύματα προκειμένου ν'' αποτυπωθεί ο βαθμός πολιτικής επιρροής τόσο του Donald Trump όσο και της Hillary Clinton στους νεαρής ηλικίας Αφροαμερικάνους ψηφοφόρους.

Για τον Trump, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, ενώ για τη Clinton, ήταν επίσης αιχμηρά, προκαλώντας προβληματισμό στο επιτελείο της.

“Τι υποτίθεται ότι θα πρέπει να κάνω όταν δε μου αρέσει ο Trump και δεν εμπιστεύομαι την Clinton; αναρωτήθηκε μία νεαρή Αφροαμερικάνα στο Οχάιο. “Είναι σαν να επιλέγεις μεταξύ του να σε μαχαιρώσουν ή να σε πυροβολήσουν. Αποκλείεται να το κάνω”, συμπλήρωσε.

“Η Clinton έγινε μέρος του όλου προβλήματος όταν άρχισε να στέλνει Αφροαμερικάνους στη φυλακή”, παρατήρησε επίσης ένας νεαρός Αφροαμερικάνος ψηφοφόρος από το Οχάιο.

“Αυτός είναι ρατσιστής κι αυτή είναι ψεύτρα. Ποια είναι στ'' αλήθεια η διαφορά από το να επιλέξεις ανάμεσα στους δύο ή να μην επιλέξεις κανέναν;”, αναρωτιέται άλλη νεαρή Αφροαμερικάνα.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται προεκλογικά στις ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι ουσιαστικά πιο δύσκολο για τους νεαρούς Αφροαμερικάνους, όπως και για τους άλλους συνομήλικούς τους, ν'' αποφασίσουν να ψηφίσουν, απ'' ότι για τους μέσης ηλικίας ψηφοφόρους.

Με δύο μήνες να μένουν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, δεν είναι λίγα τα στελέχη στο Δημοκρατικό Κόμμα που εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη ενθουσιασμού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και για την αντίδραση που αισθάνονται αρκετοί Αφροαμερικάνοι νεαρής ηλικίας όσον αφορά την υποψηφιότητα της Clinton.

Ο σκεπτικισμός τους προκαλείται από τη δυσφορία που αισθάνονται για το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ καθώς πιστεύουν ότι η 68χρονη Clinton, πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός των Εξωτερικών, το εκπροσωπεί άμεσα. Η δυσφορία για την Clinton και τον σύζυγό της εντείνεται όταν γίνεται αναφορά σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης.

Οι νεαροί Αφροαμερικάνοι απαιτούν περισσότερα από τους πολιτικούς στο πλαίσιο ενός νέου τύπου ακτιβισμού που εδραιώνεται από τις αντιδράσεις τους, μετά τις δολοφονίες νεαρών άοπλων Αφροαμερικάνων από αστυνομικούς.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι ο D. Trump δεν επιδιώκει να διώξει τις οικογένειες μεταναστών

Ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Trump, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, υποστήριξε ότι ο Trump εγκαταλείπει την αρχική σκληρή εξαγγελία του για τις μαζικές απελάσεις μεταναστών, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε συνέντευξη του, στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, με τον Τζέικ Τάπερ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι δήλωσε ότι ο Trump δεν επιδιώκει να χωρίσει τις οικογένειες των μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. “Θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για τον Trump να πετάξει έξω μια οικογένεια που ζει στην Αμερική για 15 χρόνια και έχει τρία παιδιά, δύο από τα οποία είναι Αμερικανοί πολίτες. Αυτή δεν είναι η Αμερική που θέλει ο ίδιος,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζουλιάνι.

Οι δηλώσεις αυτές του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης έγιναν μετά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Trump σε κεντρική ομιλία του για το μεταναστευτικό πρόβλημα των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα στην Αριζόνα. Παράλληλα ο Τζουλιάνι επικαλέστηκε δημοσίευση του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, σύμφωνα με το οποίο, τα σχόλια του Trump γύρω από το μεταναστευτικό χαρακτηρίστηκαν ως “ουσιαστική υποχώρηση” από τις σκληρές εξαγγελίες του για την απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στη διάρκεια των εσωτερικών προκριματικών κύκλων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την άλλη μεριά, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Γερουσιαστής της Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, απορρίπτουν την άποψη ότι οι θέσεις του Trump έχουν μετριαστεί, ενώ τόσο ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς, όσο και η υπεύθυνη της προεκλογικής του εκστρατείας Κέλιαν Κονγουέι κρατούν χαμηλό προφίλ δηλώσεων για το ζήτημα αυτό.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της προεκλογικής εκστρατείας της H. Clinton, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, η οποία καταλογίζει στην προεκλογική καμπάνια του Trump “προσπάθεια παραπλάνησης” των ψηφοφόρων για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Το Ίδρυμα Clinton βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του D. Trump, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, επιλέγει ν'' αξιοποιήσει τα χθεσινά σχόλια του Bernie Sanders, πρώην συνυποψήφιου της Hillary Clinton στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, αναφορικά με τις σχέσεις της ίδιας και του Ιδρύματος Clinton, σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Sanders υποβάθμισε τη σημασία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από το Ίδρυμα Clinton, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Η. Clinton θα πρέπει να διακόψει τους δεσμούς που έχει με το αναφερόμενο ίδρυμα, στην περίπτωση της εκλογής της στην προεδρία των ΗΠΑ. “Προτείνω ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να τερματίσει κάθε διαδικασία, αλλά και να διακόψει κάθε επικοινωνία με το Ίδρυμα Clinton,” δήλωσε ο Sanders στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Σχολιάζοντας το έργο που έχει κάνει το Ίδρυμα Clinton για την εξάλειψη παγκόσμιων επιδημιών ή ασθενειών όπως η αντιμετώπιση του AIDS, ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ και πριν από λίγους μήνες σκληρός επικριτής της Clinton τόνισε ότι δε μπορεί ν'' απαντήσει με σαφήνεια για το αν η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έπρεπε να έχει αποστασιοποιηθεί από τις δράσεις του ιδρύματος ή όχι.

Από την πλευρά της, η οικογένεια Clinton έχει δηλώσει ότι το ίδρυμα θα σταματήσει να δέχεται δωρεές από το εξωτερικό ή από εταιρικές κοινοπραξίες στην περίπτωση που η Clinton εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton θα παραιτηθεί από το διοικητικό του συμβούλιο.

Από την άλλη μεριά, το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του D. Trump δεν έχασε την ευκαιρία ν'' ασκήσει κριτική στη H. Clinton με αφορμή τα σχόλια του Sanders.

“Όταν ο B. Sanders και η εφημερίδα “The New York Times” τονίζουν ότι το Ίδρυμα Clinton αποτελεί το επίκεντρο μιας ανεπίτρεπτης διαμάχης συμφερόντων, τότε, γίνεται φανερό το επίπεδο συμβιβασμών, που θα κάνει μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση Clinton ,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του D. Trump. “Είναι καιρός για τη Clinton να τερματίσει την αποχή των 274 ημερών από τις συνεντεύξεις Τύπου, προκειμένου να εξηγήσει γιατί νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το Ίδρυμα Clinton και τα “παρακλάδια” του σχετικά με το να συνεχίσουν να λαμβάνουν ξένες χορηγίες στη διάρκεια ενδεχόμενης εκλογής της στην προεδρία των ΗΠΑ,” συμπλήρωσε ο Μίλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ