Την ανάγκη για επιτάχυνση της τρίτης ή αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού επισημαίνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.
Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει την ανάγκη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η διασπορά της Όμικρον συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για την Όμικρον είναι ανησυχητικά και τόνισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ.
Τρίτη δόση στο εξάμηνο
Η Ευρώπη αναμένει την κυριαρχία της Όμικρον ήδη από τον Ιανουάριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα χθεσινά συμπεράσματά του χαρακτήρισε τη συνέχιση των εμβολιασμών και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, «ζωτικής» και «επείγουσας σημασίας» υπό την εμφάνιση της νέας παραλλαγής, της οποίας η ταχύτητα διασποράς θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, επαναμολύνοντας και άτομα που νόσησαν από το στέλεχος Βήτα ή Δέλτα.
«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.
Η ίδια ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια για την προμήθεια εμβολίων προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα σκευάσματα αν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».
Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε.
«Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται να χορηγούνται το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η προστασία έναντι της Όμικρον
Ο εμβολιασμός με την πρώτη ή την αναμνηστική δόση, η οποία συνιστάται να γίνεται στο εξάμηνο, παραμένει το κύριο «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την Όμικρον προ των πυλών στην Ευρώπη.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών παραμένει η αποτελεσματικότητά τους έναντι της νέας παραλλαγής, ωστόσο τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής είναι ότι αν και έχουν σχεδιαστεί για προηγούμενα στελέχη του ιού, προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο.
Πρόσθετα μέτρα
Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες.
Πρόσθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (…) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».
«Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού (…), όμως υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.