Το μήνυμα πως «η Τυνησία, μετά τις 25 Ιουλίου, παραμένει και θα παραμείνει πάνω από όλα μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες με ισχυρή και αμερόληπτη δικαιοσύνη» και πως «ο λαός της πιστεύει ξανά στη χώρα του και απαιτεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, ικανή να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον», στέλνει με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τυνήσιος πρέσβης Δρ Λάσαντ Μχιρσί (Dr. Lassaad Mhirsi), ένα μήνα μετά την απόφαση του Προέδρου της χώρας Κάις Σάγεντ να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και να αναστείλει τη λειτουργία του τυνησιακού Κοινοβουλίου.
«Στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Κάις Σάγεντ (Kaïs Saïed), καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ενήργησε με σεβασμό στη δημοκρατία και οι αποφάσεις του λαμβάνονται όλες στο πλαίσιο του νόμου, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της Τυνησίας, τη λειτουργία των κρατικών θεσμών, καθώς και την προστασία τους από απειλές που βαρύνουν τη χώρα» επισημαίνει ο πρέσβης της Τυνησίας στην Ελλάδα. Επίσης, προσθέτει ότι «αυτές οι αποφάσεις ανταποκρίθηκαν στη βούληση του λαού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί η ατέλειωτη πολιτική κρίση και οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές δυσκολίες που συνδέονται ιδίως με μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, με περισσότερους από 22.000 θανάτους για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων».
Ερωτηθείς για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού στη χώρα του, ο Λάσαντ Μχιρσί αναφέρει πως βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία και ευχαριστεί «όλους τους φίλους της Τυνησίας για την υποδειγματική αλληλεγγύη τους, καθώς και τις ελληνικές αρχές για τη δωρεά που έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν στην Τυνησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Αναφερόμενος στα 10 χρόνια από την επανάσταση του 2011 στην Τυνησία, σημειώνει πως «αυτό το πείραμα απέτυχε, επειδή οι εκλεγμένοι ισλαμιστές και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν που, χωρίς να είναι πλειοψηφία, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή, απέκτησαν πρόσβαση σε κρατικούς θεσμούς και άσκησαν την εξουσία χωρίς περιορισμούς, υιοθετώντας το ίδιο σύστημα κατά του οποίου επαναστάτησαν οι Τυνήσιοι και του οποίου οι λέξεις-κλειδιά είναι: διαφθορά και νεποτισμός».
Περαιτέρω, ο Λάσαντ Μχιρσί διαβεβαιώνει πως ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τυνήσιων, πλέον δεν θα αργήσει.
Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα «να μην υποστηρίζει διεφθαρμένους και παράνομους ισλαμιστές».
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο»
Εν συνεχεία, ο πρέσβης της Τυνησίας αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό παίκτη» και εστιάζει στις διμερείς σχέσεις «που ενώνουν τις δύο όχθες της Μεσογείου». «Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν μακρόχρονη φιλία και η σχέση τους είναι υποδειγματική» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως μοιράζονται, μεταξύ άλλων, απόψεις για αρκετά θέματα κοινού περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Υπογραμμίζει ότι συχνά η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Τυνησία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζει τη συνεργασία αυτή.
Τέλος, εστιάζοντας στη συνεργασία της Τυνησίας με την ΕΕ, κάνει λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση.
Σημειώνεται πως η 5ετής θητεία του Λάσαντ Μχιρσί ως πρεσβευτή της Τυνησίας στη χώρα μας, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Τυνησίας στην Ελλάδα, Δρ Λάσαντ Μχιρσί, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Οι εξελίξεις στην Τυνησία προκαλούν βαθιά ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η οποία καλεί σε σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Τυνησία;
θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Kaïs Saïed, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ενέργησε με σεβασμό στη δημοκρατία και ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται όλες στο πλαίσιο του νόμου, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της Τυνησίας, τη λειτουργία των κρατικών θεσμών καθώς και την προστασία τους από απειλές που βαρύνουν τη χώρα. Σύμφωνα με το άρθρο 80 του συντάγματος, ο Πρόεδρος αποφάσισε να απολύσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, να αναστείλει το έργο του Κοινοβουλίου για ένα μήνα και να αρθεί η βουλευτική ασυλία για τους βουλευτές.
Αυτές οι αποφάσεις ανταποκρίθηκαν στη βούληση του λαού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί μια ατέλειωτη πολιτική κρίση και οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές δυσκολίες που συνδέονται ιδίως με μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με περισσότερους από 22.000 θανάτους για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.
Έτσι, και πριν από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο στις 25 Ιουλίου, αρκετές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Τυνησία εναντίον του ισλαμιστικού κόμματος - αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, και του οποίου η καταλυτική επίδραση σε κάθε κυβέρνηση από την επανάσταση είναι αδιαμφισβήτητη – με κυριότερα συνθήματα: πτώση του συστήματος και διάλυση του κοινοβουλίου. Ορισμένες από αυτές τις διαδηλώσεις κατέληξαν σε πράξεις λεηλασίας των εγκαταστάσεων του κόμματος Ennahdha και θα μπορούσαν να είχαν κλιμακωθεί περαιτέρω, η κοινωνική ειρήνη απειλήθηκε πραγματικά.
Η Τυνησία επέλεξε από την αυγή της επανάστασης του 2011 να μην αποκλείσει κανέναν και δέχτηκε οι ισλαμιστές, οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα, να συμμετέχουν σε κρατικούς θεσμούς εφόσον τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες. Ως εκ τούτου, η δεκαετία που επεκτείνεται έως το 2021 επέτρεψε στο κόμμα Ennahda να ηγηθεί της χώρας σε όλους τους τομείς. Αυτός ήταν ο τρόπος για να εδραιωθεί η δημοκρατία σε μια αραβική χώρα.
Αυτό το πείραμα απέτυχε, ωστόσο, επειδή οι εκλεγμένοι ισλαμιστές που, χωρίς να είναι στην πλειοψηφία, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή, απέκτησαν πρόσβαση σε κρατικούς θεσμούς και άσκησαν την εξουσία χωρίς περιορισμούς, υιοθετώντας το ίδιο σύστημα κατά του οποίου επαναστάτησαν οι Τυνήσιοι και του οποίου οι λέξεις-κλειδιά είναι: διαφθορά και νεποτισμός.
Ο σκοπός των μέτρων που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Saïed είναι κατανοητός και αποδεκτός από την πλειοψηφία του λαού, καθώς και από τους κύριους εταίρους της Τυνησίας.
Από τις 25 Ιουλίου, ο λαός της Τυνησίας πιστεύει ξανά στη χώρα του και απαιτεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ικανό να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το 87% των Τυνησίων εγκρίνει τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 86% τάσσεται υπέρ του παγώματος του κοινοβουλίου και το 88% τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών. Αυτό δείχνει πραγματική λαϊκή υποστήριξη στις αποφάσεις του Προέδρο.
Τώρα, ο διορισμός ενός νέου επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με την ομάδα του στις προσδοκίες των Τυνήσιων, πλέον δεν θα αργήσει, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι εργάζεται πάση θυσία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών, των ανθρώπινων δικαιώματων και των αξίων της δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα του 2014.
Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα σας;
Η υποστήριξη της μελλοντικής κυβέρνησης εμπίπτει λογικά στην ανασυγκρότηση του κέντρου και της αριστεράς. Η ανασυγκρότηση αυτή καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να προσφέρει μια εναλλακτική λύση από τις παραπαίουσες δεξιές. Εναπόκειται στους αιρετούς αξιωματούχους του έθνους να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα προκειμένου να επαναφέρουν την Τυνησία σε καλό δρόμο και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι βουλευτές που είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη εξόδου από την κρίση πρέπει ήδη να παραδεχτούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση την ικανότητα και όχι την αφοσίωση/υποταγή και να απαιτούν τη δέσμευσή της στους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς περαιτέρω υπολογισμούς/ελιγμούς. Με την προϋπόθεση αυτήν.
Οι Τυνήσιοι αναμένουν από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει επιτέλους με τις έρευνες σχετικά με πολιτικές δολοφονίες, τρομοκρατία, διαφθορά και να εξηγήσει τις καθυστερήσεις.
Μια νέα κυβέρνηση που θα διαθέτει μια πραγματική επιθυμία να υπηρετήσει τη χώρα και θα υποστηριχθεί από τα πολιτικά κόμματα, σίγουρα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τυνησίων.
Πώς επηρεάζεται η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή από τις εξελίξεις;
Απαντώντας σε κάποιες αντιδράσεις, περίπου τριάντα προσωπικότητες της Τυνησίας δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τις ξένες δυνάμεις να αποφύγουν κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τυνησίας και κάθε προσπάθεια επιβολής πολιτικού ισλάμ στην τυνησιακή κοινωνία.
Η Γενική Ένωση Τυνησιακών Εργαζομένων κατήγγειλε τους ελιγμούς του κόμματος Ennahdha για να υποκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τυνησίας, στηριζόμενο σε ξένες δυνάμεις.
Ενώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην υποστηρίζει διεφθαρμένους και παράνομους ισλαμιστές, και χωρίς να δίνουμε μαθήματα, θέλουμε να καθησυχάσουμε τους εταίρους μας και να τους εγγυηθούμε ότι η Τυνησία παραμένει, μετά τις 25 Ιουλίου, και θα παραμείνει πάνω απ' όλα μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες με ισχυρή και αμερόληπτη δικαιοσύνη.
Επιπλέον, η Τυνησία κατέλυσε μια δικτατορία στις 14 Ιανουαρίου 2011 για να εγκαταστήσει μια δημοκρατία, έδωσε ελπίδα σε πολλούς Τυνήσιους και τους απάλλαξε από τον ζυγό της τυραννίας, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας νέος εσωτερικός αποικισμός και μια τυραννία μέσα στη δημοκρατία. Έτσι η υποσχεμένη απελευθέρωση πήρε τα χαρακτηριστικά μιας νέας υποδούλωσης. Πρέπει να δεχτούμε και να σιωπήσουμε ή να δράσουμε και να διορθώσουμε; Οι Τυνήσιοι επίλεξαν να πούνε όχι και να σώσουν την αγαπημένη τους πατρίδα.
Τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Τυνησίας με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ευρύτερη περιοχή; Ποιοι είναι οι παράγοντες αποσταθεροποίησης;
Η Τυνησία και η Αίγυπτος συνεργάζονται για την εδραίωση της σταθερότητας, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και στην περιοχή. Οι δυο χώρες έπρεπε, επίσης, να ενισχύσουν περαιτέρω τον συντονισμό και τη συνεργασία τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη, και την προστασία των συμφερόντων τους, τα οποία απειλούνται από τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και ξένα στρατεύματα.
Η Σαουδική Αραβία πάντα υποστήριξε την Τυνησία. Δεν παρενέβαινε στις υποθέσεις της χώρας και για ό, τι συνέβη στις 25 Ιουλίου δήλωσε ότι πρόκειται για «εσωτερικές υποθέσεις» που σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας.
Το Βασίλειο κάλεσε ακόμη και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Τυνησία.
Αντιθέτως, εξωγενείς παράγοντες που προέρχονται από ορισμένους «εχθρούς» της Τυνησίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιταχθούν στη θέληση του λαού της Τυνησίας για μια πραγματική αλλαγή και μια πραγματική δημοκρατία, και υποστηρίζουν το πολιτικό ισλάμ με οποιοδήποτε τίμημα.
Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα της Μεσογείου και τις σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ;
Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο και ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δράσει για το «Mare Nostrum» μας.
Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν μακρόχρονη φίλια και η σχέση τους είναι υποδειγματική. Μοιράζονται τις ίδιες αρχές σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, καθώς και απόψεις για αρκετά θέματα κοινού περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών που ενώνουν τις δύο όχθες της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, συχνά η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Τυνησία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζουμε αυτήν τη συνεργασία.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Τυνησία και η ΕΕ διατηρούν μια στρατηγική εταιρική σχέση για σχεδόν μισό αιώνα, η οποία εξακολουθεί διαρκώς να αναπτύσσεται και να εμβαθύνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των δύο μερών και το μεταβαλλόμενο περιφερειακό πλαίσιο.
Πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Ποια είναι η στήριξη από άλλες χώρες;
Χάρη στη βοήθεια από αδελφικές και φιλικές χώρες, η Τυνησία βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία του Covid-19.
Επί του παρόντος, η εκστρατεία εμβολιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στις εκκλήσεις για εμβόλια.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους της Τυνησίας για την υποδειγματική αλληλεγγύη τους, καθώς και τις ελληνικές αρχές για τη δωρεά που υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν στην Τυνησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.