«Πρεμιέρα» διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου Macron για τα εργασιακά

«Πρεμιέρα» διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου Macron για τα εργασιακά

 

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στο δρόμο στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα πραγματοποιώντας, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, μια «πολύ ισχυρή» κοινωνική κινητοποίηση, την πρώτη της προεδρίας του Εmmanuel Macron, απέναντι σ'' έναν πρόεδρο αποφασισμένο να εκπληρώσει αυτή την προεκλογική υπόσχεσή του.

«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο επικεφαλής της CGT Philippe Martinez κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ'' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Benoit Hamon, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων.

Στα πανό, ο πρόεδρος Em. Macron ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Macron, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

Ο Μelenchon στη Μασσαλία

Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μερικά επεισόδια ξέσπασαν στη Μασσαλία όπου μαχητικοί αντιφασίστες ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και έριξαν κροτίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών.

«Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Jean-Luc Melenchon υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απολύσεις, συγχώνευση των αντιπροσωπευτικών οργάνων του προσωπικού στις επιχειρήσεις, αυξημένο κύρος των συμφωνιών που συνάπτονται εντός της επιχείρησης: το πρόγραμμα αυτό αφορά πολλές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Macron. Αν και η εργοδοσία εκτιμά πως το εν λόγω πρόγραμμα «θα εξαλείψει τον φόβο της πρόσληψης», τα συνδικάτα βλέπουν σ'' αυτό ένα «φιλελεύθερο» κείμενο προς την κατεύθυνση της επέκτασης του εργασιακού νόμου, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.

Όμως το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο. Το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, αντίθετα με ό,τι είχε κάνει το 2016 για τον εργασιακό νόμο, όμως ένα μέρος των μελών του αποφάσισαν να διαδηλώσουν. Όπως και ορισμένα τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFE-CGC, CFTC και UNSA.

«Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια επίδειξη αδυναμίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ, ο οποίος προτιμά τη δράση «για να αλλάξουμε τα διατάγματα».

 

Ο ηγέτης της CGT, Philippe Martinez, έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως «κοινωνικό πραξικόπημα», ενώ εμφανίζεται οργισμένος με κάποιους από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ένα ακροατήριο όπου υπήρχαν πολλοί κορυφαίοι γάλλοι επιχειρηματίες, ο Macron τους είχε διαβεβαιώσει: «Είναι απολύτως αποφασισμένος και δεν πρόκειται να υποκύψω σε κανέναν, ούτε σε φυγόπονους, ούτε σε κυνικούς, ούτε σε σκληροπυρηνικούς».

Αρκετοί ήταν αυτοί που ερμήνευσαν την αναφορά του σε «φυγόπονους» ως αιχμή τόσο κατά των προκατόχων του, που δεν κατάφεραν να προωθήσουν αντίστοιχες αλλαγές στα εργασιακά όσο και προς τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους άνεργους που αντιστέκονται στη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την αγορά εργασίας και τα επιδόματα.

Ο Macron ήρθε για να «προωθήσει αλλαγές τις οποίες η Γαλλία απέφευγε εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα les Echos ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, τονίζοντας ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί και οι ρυθμίσεις θα εγκριθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, με προεδρικά διατάγματα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Γάλλων μοιάζει να μην έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη στάση απέναντι στο νέο νομοσχέδιο. Για του λόγου το αληθές, σε δημοσκόπηση που έγινε γνωστή την 1η Σεπτεμβρίου, το 60% δηλώνει αντίθετο στον νόμο, όμως η πλειοψηφία λέει «ναι» σε αρκετά από τα επιμέρους μέτρα που αυτός περιλαμβάνει.

Όσο για τον ίδιο τον Macron, μοιάζει να πληρώνει προκαταβολικά μεγάλο κόστος, μιας και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει ήδη στο 37%, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ