«Πράσινο» στο χάπι της Pfizer για κατ' οίκον χρήση στις ΗΠΑ

«Πράσινο» στο χάπι της Pfizer για κατ' οίκον χρήση στις ΗΠΑ

Έγκριση για επείγουσα χρήση κατ' οίκον έλαβε το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία κατά του Covid19 που μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της ταχέως διασπειρόμενης παραλλαγής Όμικρον.

Τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer έδειξαν πως το αντιιικό σχήμα δύο φαρμάκων που προτείνεται είναι κατά 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και απέναντι στην Όμικρον.  

Χορήγηση εκτός νοσοκομείου

 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση του χαπιού εκτός νοσοκομείου σε ενήλικες ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα παραδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατ. θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατ., εντός του 2022.

Η σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα κοστίζει 530 δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 10 εκατ. θεραπευτικά σχήματα μέχρι στιγμής.

Αίτηση για πλήρη έγκριση

 

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη, θα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέρες, λίγο αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα της Covid-19.

Η Pfizer ανέφερε ότι σκοπεύει να υποβάλει νέα αίτηση στην FDA εντός του 2022 ζητώντας την πλήρη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το φάρμακό της.