«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, και ιδίως σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για κάθε λειτούργημα -αλλά και ιδίως για το δικηγορικό λειτούργημα- ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον νέο πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σε δύο σημεία δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ως προς το τι σημαίνει δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης σήμερα. «Το πρώτο είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» και το δεύτερο «το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, και ιδίως της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης» διευκρίνισε επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του Συντάγματος είναι απολύτως σαφείς:
«Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την θωρακίζει από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και εξίσου ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους δικαστές για ν΄ ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Σ΄ αυτό τον ρόλο είστε συλλειτουργοί και συμπαραστάτες. Και οφείλετε, και προς τις δύο κατευθύνσεις, ν΄ ασκείτε τα καθήκοντά σας, συμπαριστάμενοι στην Δικαιοσύνη, στον ρόλο τον οποίο επιφυλάσσει το Σύνταγμα για την Δικαιοσύνη».
Σημείωσε, επίσης, ότι «κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στον χρόνο που μπορεί και πρέπει, έτσι ώστε να μην φθάνουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας». «Σε μια εποχή, μάλιστα, που για πολλούς και διαφόρους λόγους, η προσωρινή δικαστική προστασία έχει συρρικνωθεί, η ταχύτητα της εκδίκασης των διαφορών -και ιδίως στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης- είναι κάτι υπαρξιακό για τον διάδικο», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, κάλεσε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών -αλλά και όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, να συμβάλλουν τα μέγιστα, ως προς την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και στους νέους δικηγόρους, ζητώντας την στήριξή τους στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, και τόνισε: «Οι νέοι δικηγόροι πρέπει να μπορέσουν ν΄ αναπτύξουν τις δυνατότητες που έχουν στην πραγματικότητα. Μέσα από εκεί θα προέλθει και η ανανέωση του δικηγορικού σώματος, αλλά και η καλύτερη -αν θέλετε- συμπαράσταση του Δικηγορικού Σώματος προς την Δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει και εδώ η Αρχή της Αριστείας».
Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «πρέπει, δηλαδή, να μπορούν οι άριστοι να προχωρήσουν αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους. Αλλά για να προχωρήσουν οι καλύτεροι από σας θα πρέπει να δοθούν σε καθένα οι δυνατότητες ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει ισότητα όταν ξεκινάει κανείς από διαφορετική βάση. Η πραγματική Αριστεία σημαίνει ισότητα αναλογική, άρα να δοθούν τα μέσα σε κάθε νέο δικηγόρο ώστε ν΄ αναπτύξει την προσωπικότητά του ανάλογα με τις ικανότητές του. Και αυτή την ισότητα στην αφετηρία, με τις ιδέες που έχετε και με την δική σας καθημερινή πράξη μπορείτε να την υπηρετήσετε. Θα είναι μια μεγάλη προσφορά στους συναδέλφους σας. Στους νέους ανθρώπους που σήμερα βγαίνουν στο λειτούργημα. Είναι όμως εκ μέρους σας και μια στάση ζωής για όλα εκείνα τα παιδιά που είναι ακόμα στο σχολείο και θέλουν να επιλέξουν την Νομική Σχολή για ν΄ ασκήσουν το λειτούργημα του δικηγόρου. Είναι πραγματικά δηλαδή μια στάση η οποία επιτρέπει στην Νομική Επιστήμη να είναι τόσο ελκυστική όσο αξίζει πραγματικά να είναι».
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, εξέφρασε τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο δικηγορικός κόσμος.
«Ο δικηγόρος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις εγγενείς με την άσκηση του λειτουργήματός του δυσκολίες. Δυσκολίες διόλου ασήμαντες. Έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον πρόδηλο κίνδυνο δήμευσης του εισοδήματός του, λόγω της σωρευτικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης που μερικές φορές, αγγίζει το 80% αυτού. Δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας. Διότι και εσείς έχετε υποστηρίξει, με εδραία επιστημονική τεκμηρίωση, την παραβίαση της συνταγματικής και ευρωπαϊκής δικαιοταξίας ως απότοκο των επιβαλλόμενων από το κράτος οικονομικών επιβαρύνσεων, που πρέπει να εξετάζονται πάντοτε σωρευτικώς», είπε ο κ. Βερβεσός.
Επισήμανε, ακόμα, ότι η κατάσταση αυτή, στην οποία βρίσκεται καιρό τώρα ο δικηγορικός κλάδος, αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς πρέπει ο νομικός συμπαραστάτης του πολίτη να ασκεί το επάγγελμά του πάνω απ΄ όλα με όρους αξιοπρέπειας, αυτονόητη στο όνομα του Δικαίου που ταχθήκαμε να υπηρετούμε εφ΄ όρου ζωής ως ύψιστο σκοπό, ενώ ζήτησε την αρωγή του κ. Παυλόπουλου στο μείζον αυτό ζήτημα, που έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για το δικηγορικό σώμα.
«Ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης θεωρούμε καθήκον μας να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και του κύρους της. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι Λυδία λίθος του κράτους δικαίου, εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναγκαίο θεσμικό αντίβαρο έναντι κάθε κρατικής αυθαιρεσίας, και έσχατο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη για την προάσπιση της ελευθερίας, της τιμής και της περιουσίας του. Για να ανταποκριθεί, όμως, στο συνταγματικό της ρόλο, αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών, είναι ανάγκη να δρα ανεπηρέαστη. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας σε αυτό. Μακριά από παρεμβάσεις, τόσο κυβερνητικές, όσο και υπερεθνικές ή εξωθεσμικές. Και εννοώ όχι μόνο τις φανερές, αλλά και τις άδηλες που είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνες», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Καταλήγοντας, ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των δικηγορικών συλλόγων να αναδείξουν τον θεσμό της διαιτησίας, που προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων από το 1954 μέχρι σήμερα, ως μία σύγχρονη και αποτελεσματική- εναλλακτική μορφή εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Η προσπάθεια αυτή θα έχει, αναπότρεπτα, την καταληκτική θεσμική σας συμβολή διότι, κατά τον ΚωδΔικ ολοκληρώνεται με Προεδρικό Διάταγμα και σημείωσε: «Προσβλέπουμε σε κάθε δυνατή συμβολή και στήριξή σας σ΄ αυτό μας το εγχείρημα, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intime News