Η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ'' εγρήγορση, καθώς ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου (19 Μαΐου).
«Οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε, ιδίως μέσ'' από την βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύει ότι ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει. Γι'' αυτό ακριβώς η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ'' εγρήγορση», επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Το Έθνος των Ελλήνων, εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος -με βάση τις διατάξεις του ν. 2193/1994- τιμά και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν λησμονάμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καταλήγει με την προτροπή: «Κατ'' αυτή την Ημέρα Μνήμης καλούμε όλους τους Λαούς να μην ξεχνούν τα θύματα και κάθε άλλης γενοκτονίας, δοθέντος ότι μόνον έτσι η Οικουμένη -συνακόλουθα δε η Διεθνής Κοινότητα- θ'' αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».
Π. Καμμένος: Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος μας
«Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένας συνεχής αγώνας, στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε για να δικαιώσουμε κάθε Έλληνα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή την αυριανή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, είναι χρέος μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Συνακόλουθα, αποτελεί χρέος της γενιάς μας απέναντι στην ιστορία μας η προστασία των ελληνικών μνημείων στον Πόντο αλλά και των ορθόδοξων ναών με προεξέχουσα την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, που στέκει επιβλητική και αγέρωχη στην Ποντιακή Γη, ως αιώνιο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού», προσθέτει.
«Σήμερα, τιμούμε τους χιλιάδες Έλληνες Πόντιους, άνδρες, γυναίκες, και παιδιά που βασανίστηκαν, υπέστησαν κακουχίες, εκδιώχτηκαν και τελικά αφανίστηκαν από το κράτος του Κεμάλ και των Νεότουρκων. Δεν είναι έκπληξη, άλλωστε, για τους γείτονές μας, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα ιστορικά γεγονότα, καθώς η ημέρα αυτή όπου ο Κεμάλ έκανε απόβαση στη Σαμψούντα και ξεκίνησε το σχέδιο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θεωρείται εθνική γιορτή για την Τουρκία», σχολιάζει περαιτέρω ο κ. Καμμένος.
«Σήμερα, ως Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του και διαβεβαιώνουμε όλο το Ελληνικό Έθνος ότι θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν εγκλήματα κατά του λαού μας», καταλήγει, στο μήνυμά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 21 Μαίου, στις 11:30 το πρωί, στην ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά.
Το μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο «Πυρρίχιο Πέταγμα» είναι σύγχρονο έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, που μέσα από τις 17 γλυπτικές συνθέσεις περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.
Η τελετή εντάσσεται στον εορτασμό για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
H περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε δήλωσή της, τόνισε: «Τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης» ενώ πρόσθεσε πως «η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, τον πολιτισμό, την κοινωνία, το μέλλον, την ανθρωπιά».
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε πως η ανέγερση του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη του Πειραιά, αλλά και για τον ποντιακό ελληνισμό. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως έλειπε από τον Πειραιά αυτό το μνημείο, αφού υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη συνδεδεμένη με την προσφυγιά έχοντας φιλοξενήσει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης, σε σχετικές δηλώσεις, ανέφερε: «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ένα φρικτό έγκλημα που στοίχισε την ζωή σε 353.000 αθώους ανθρώπους, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σατανικού σχεδίου που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των Νεοτούρκων και μετέπειτα Τούρκων εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ, ενάντια σε όλους τους χριστιανικούς λαούς της ανατολής, Έλληνες του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίους και Ασσυρίους, προκειμένου να ομογενοποιήσουν θρησκευτικά και φυλετικά την Μικρά Ασία και να σφυρηλατήσουν ένα νέο τουρκικό κράτος σύμφωνα με το όραμα του παντουρκισμού/ παντουρανισμού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ