Έντονο προβληματισμό γεννούν τα δεκάδες περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μέχρι και 16 ετών που δεν έχουν μολυνθεί με κανέναν ιό ηπατίτιδας (Α έως Ε) και παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα χωρίς να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αιτιολογία.
Παρότι ακόμα δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ κάλεσε τους γιατρούς και τα παιδιατρικά κέντρα της επικράτειας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, μετά την αναφορά τέτοιων κρουσμάτων σε 5 χώρες (στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ), καθώς η κατάσταση αρκετών παιδιών επιδεινώθηκε πολύ και τρεις μικροί ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας καταγράφηκε σε παιδιά, 74 στο σύνολό τους, τα οποία εκτός του ότι βρέθηκαν αρνητικά στους 5 ιούς της ηπατίτιδας δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια σε κανένα από αυτά.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2 - 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά (74 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 9 στις ΗΠΑ, 5 στην Ιρλανδία, 3 στην Ισπανία και 4 στην Ολλανδία) αλλά έως τις 11 Απριλίου δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος. Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 ή και αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.
Καθώς σε 3 περιπτώσεις χρειάστηκε να υποβληθούν τα παιδιά σε μεταμόσχευση ήπατος και με δεδομένη την παγκόσμια έλλειψη σε τέτοια μοσχεύματα ειδικά για παιδιατρικούς ασθενείς το μήνυμα για τους γιατρούς και τα παιδιατρικά κέντρα είναι να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως τόνισε στην πατρίδα μας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Για το τι μπορεί να προκαλεί τις οξείες ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά, ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) επισημαίνει στο Liberal.gr πως κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν νοσήσει με τη λοίμωξη του κορονοϊού αλλά όχι όλα, οπότε η πιθανότητα να σχετίζονται τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας με το σύνδρομο long covid είναι μικρή.
Ακόμα πιο απίθανη είναι οποιαδήποτε θεωρία εμπλέκει το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς λόγω της πολύ μικρής τους ηλικίας οι περισσότεροι ασθενείς, που παρουσίασαν την οξεία ηπατίτιδα δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, αφού τα covid εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Το αίτιο που προκάλεσε την οξεία ηπατίτιδα παραμένει άγνωστο και η πιθανότερη θεωρία αφορά κάποιο εξωγενές αίτιο στο οποίο εκτέθηκαν τα παιδιά. Ένας ιός ή μια τοξίνη μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα «μυστηριώδη» περιστατικά, όπως εκτιμά ο καθηγητής Γ. Παπαθεοδωρίδης. Την ίδια άποψη έχει και ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος που διατέλεσε για σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.
Η πιο πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι τα παιδιά να έχουν εκτεθεί σε κάποιον άλλον ιό, όπως για παράδειγμα έναν αδενοϊό που προκάλεσε ουσιαστικά τη βλάβη στο ήπαρ. Στα παιδιά άλλες συσσωρευτικές αιτίες εμφάνισης ηπατίτιδας, γιατί οι λιλιπούτειοι δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τις καταστροφικές -για το ήπαρ -καταχρήσεις των ενηλίκων, όπως είναι για παράδειγμα ο αλκοολισμός και η λήψη φαρμάκων ή η μόλυνση με επικίνδυνους ιούς λόγω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.